{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Het hartfilmpje

Advies > Zwanger > Gezondheid > Het hartfilmpje

Het hartfilmpje

Een CTG wordt gedaan met als doel het welzijn van een ongeboren baby vast te stellen. Lees hier meer over het hoe en wat van het hartfilmpje bij je baby.

Afbeelding blog 'Het hartfilmpje' Achtergrond blur afbeelding

Een andere naam voor een hartfilmpje is een CTG, wat CardioTocoGrafie betekent. Een CTG wordt gedaan met als doel het welzijn van een ongeboren baby vast te stellen. Dit kan aan het begin van de zwangerschap nog niet gedaan worden. Doorgaans kan dit pas rond de 25e week van de zwangerschap.

Hoe wordt een hartfilmpje gemaakt?

Het maken van een hartfilmpje duurt minimaal een half uur. Gedurende deze tijd wordt de hartslag van de baby bijgehouden. Meestal wordt de hartslag op papier uitgeschreven zodat de gynaecoloog dit goed kan beoordelen. Er kan gekozen worden om een filmpje inwendig of uitwendig te maken.

Bij een uitwendig filmpje (dit is de meest voorkomende) worden er twee banden om de buik van de moeder gedaan met op elke band een contactpunt. De een registreert de hartslag van de baby (de tachymeter). De plek waar deze geplaatst wordt is afhankelijk van hoe de baby ligt. Met het andere contactpunt wordt de weeën activiteit gemeten (de tocometer). Deze wordt bovenaan de buik, ter hoogte van de bovenkant van de baarmoeder geplaatst. De uitslag van beide komt op papier te staan en is dus vrijwel meteen bekend.

Een inwendig filmpje kan alleen maar gemaakt worden op het moment dat de vliezen al gebroken zijn en je al een aantal centimeter ontsluiting hebt. Er wordt dan een draadje via de vagina naar binnen gebracht dat op het hoofdje van de baby vastgezet wordt. Bij een baby die in stuit ligt kan de elektrode ook op de billen gezet worden.

Wanneer wordt er een hartfilmpje gemaakt?

Er zijn meerdere redenen die aanleiding kunnen geven voor het maken van een hartfilmpje. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende oorzaken:
  • Wanneer een vrouw meer dan 10 tot 14 dagen overtijd is;
  • Voorafgaand aan een vacuümverlossing of tangverlossing;
  • Bij een langdurige ontsluiting of een langdurige uitdrijving;
  • Wanneer er een minder goede hartslag gehoord is;
  • Wanneer de moeder last heeft van een erg hoge bloeddruk;
  • Wanneer de moeder het kindje minder voelt bewegen;
  • Wanneer het kindje niet groeit zoals zou moeten.

Heeft het maken van een hartfilmpje ook risico’s?

Het maken van een hartfilmpje brengt weinig tot geen risico’s met zich mee. Wel kan er soms een foute meting gedaan worden. Zo wordt er wel eens de hartslag van de moeder gemeten in plaats van die van het kindje. Ook gebeurt het bij een tweeling wel eens dat van de verkeerde baby de hartslag gemeten wordt (twee keer bij dezelfde baby).

Wat hoort de hartslag van een ongeboren baby te zijn?

De normale hartslag ligt tussen de 110 en 150 hartslagen per minuut. Bij 160 tot 180 slagen per minuut is de hartslag licht verhoogd en alles boven de 180 slagen per minuut is ernstig. Een verhoogd hartritme wordt ook wel tachycardie genoemd. Wanneer de hartslag tussen de 100 en 120 slagen per minuut ligt, dan is deze iets verlaagd. Bij minder dan 100 slagen per minuut is dit wederom ernstig. Bij een verlaagd hartritme spreken we van bradycardie.

De hartslag is niet altijd zoals de standaarden die hierboven gegeven worden. Het is onder andere afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent. Hier komt nog bij dat ieder kind anders is en de één een iets hogere hartslag heeft dan de ander.

Hoe heb jij het maken van een CTG ervaren? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je