{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Griep tijdens zwangerschap

Advies > Zwanger > Gezondheid > Griep tijdens zwangerschap

Griep tijdens zwangerschap

Zwanger en griep hebben is heel vervelend. Een zwangere buik en koorts, hoofdpijn, rillingen, spierpijn en een fikse verkoudheid zijn geen prettige combinatie. Veel moeders in spé maken zich bij griep zorgen om hun ongeboren baby.

Afbeelding blog 'Griep tijdens zwangerschap'

Zwanger, griep en de gevolgen voor je baby

Griep tijdens je zwangerschap zal het geen schadelijke effect hebben op je ongeboren kind. Je baby zal er niet ziek van worden. Sterker nog, je ongeboren kindje zal hierdoor juist extra antistoffen meekrijgen. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken om de baby wanneer je zwanger bent en griep krijgt.

Griep en zwanger, wat kun je doen?

Krijg je griep tijdens je zwangerschap, neem dan veel rust zodat je lichaam weer kan aansterken. Veel drinken helpt, 2 liter per dag. Dat voert de afvalstoffen van het ziek zijn sneller af.

Griep tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en heb je hoge koorts, hoger dan 38.5 °C, overleg dan met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts over paracetamol om de koorts te verlagen. Een te hoge temperatuur kan namelijk weeën opwekken.

Andere manieren om je temperatuur te verlagen is door een bad te nemen op lichaamstemperatuur. Ga niet onder dikke dekens liggen, maar draag luchtige kleding, zodat je lichaam de warmte kan afvoeren. Ventileer de huiskamer en slaapkamers regelmatig zodat ziektekiemen van de griep niet in je huis blijven hangen.

Zwanger en grieperige verkoudheid

Als je erg verkouden bent tijdens je zwangerschap en je neus zit erg verstopt, dan kun je een oplossing maken van lauw water en zout en dit opsnuiven. Het voelt even naar, maar het helpt de slijmvliezen slinken, waardoor je meer ruimte hebt om adem te halen. Heb je last van keelpijn, dan wil een mengseltje van heet water met citroensap en honing ook de pijn verlichten.

Griep tijdens zwangerschap voorkomen

Griep krijgen tijdens je zwangerschap is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans op besmetting wel verkleinen. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg vitamines binnenkrijgt, zoals vitamine C en D, want dit zijn goede bestrijders tegen de griep. Gezond eten tijdens de zwangerschap is trouwens sowieso erg belangrijk.

Het drinken van groene thee is ook een goed middel tegen de griep. Vanwege de antioxidanten en aminozuren die erin zitten. Als je minstens 1 kop groene thee per dag drinkt, verminder je de kans om griep te krijgen.

Voorkomen griep tijdens zwangerschap

Griep voorkomen tijdens je zwangerschap is niet anders dan wanneer je normaal gesproken besmetting wilt voorkomen. Was je handen regelmatig en droog ze met een stuk keukenpapier, aan de droge lucht of aan een stoffen handdoekje. Gebruik het doekje geen tweede keer.

Je kunt het beste de dingen je vaak aanraakt, zoals deurklinken en toetsenborden, regelmatig even schoonmaken. Afnemen met lauwwarm water en aan de lucht laten drogen, dus niet droogmaken met een doek.

Bij het niezen of hoesten kun je beter papieren zakdoekjes of tissues gebruiken, die je weggooit. Heb je geen zakdoek in de buurt als je moet niezen of hoesten, houd dan je hand of arm voor je mond of neus en was daarna je handen.

Griep bij zwangerschap voorkomen bij besmet kind

Ben je zwanger en heb je al kinderen die ook nog eens besmet zijn met griep, dan sta je voor een uitdaging. Leer je kind, als dat kan, zo snel mogelijk hun hand of arm voor hun mond te doen bij niezen of hoesten. Speelgoed en beddengoed met snottebellen kun je wassen, bij voorkeur op 60 graden.

Ben je heel erg verkouden tijdens de griep dan is er nog de tip om iedere avond een schone handdoek over je kussen heen te doen.

Zwanger en griep? Denk aan jezelf!

Doe een stapje terug als je griep krijgt tijdens je zwangerschap. Laat je huishouden even voor wat het is – of vraag hulp – en ga niet te snel weer aan het werk. Rust uit tot je weer helemaal hersteld bent van de griep. Als je kinderen hebt die niet zelf de griep hebben, vraag dan iemand uit je buurt of ze even bij hen kunnen spelen, zodat jij kunt rusten. Zwanger zijn, de griep hebben en toch constant bezig zijn met andere dingen, zorgt er namelijk niet voor dat jij snel hersteld.

Heb jij griep gehad tijdens je zwangerschap? Wat hielp bij jou om te herstellen? Reageer ook!

 

bannerborstvoedingengriep

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je