{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > De ontwikkeling van je ongeboren baby stimuleren

Advies > Zwanger > Gezondheid > De ontwikkeling van je ongeboren baby stimuleren

De ontwikkeling van je ongeboren baby stimuleren

De ontwikkeling van je ongeboren baby kan je redelijk eenvoudig stimuleren. Hieronder bespreken we een aantal punten die ten goede komen aan de gezondheid.

Afbeelding blog 'De ontwikkeling van je ongeboren baby stimuleren '

De ontwikkeling van je ongeboren baby kan je redelijk eenvoudig stimuleren. Hieronder bespreken we een aantal punten die ten goede komen aan de gezondheid van een ongeboren baby.

Voor een goede ontwikkeling van je ongeboren baby: Foliumzuur

Alles wat jij eet krijgt je kindje ook binnen. Het is dan ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Ook het slikken van foliumzuur wordt aangeraden. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11, folaat of citrovorumfactor genoemd. Foliumzuur is nodig voor een goede groei en ontwikkeling van je lichaam (het ontwikkelen van het zenuwstelsel) en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Door foliumzuur te slikken verminder je de kans op een neuraal buisdefect bij je kleintje (NBD). Ook de kans op een open ruggetje, een hazenlip en een open gehemelte wordt erdoor verkleind. Je kunt al 4 weken voor je zwanger wilt worden beginnen met het slikken van foliumzuur. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit tussen de 400 en 500 microgram. Na de 10de week van je zwangerschap kun je stoppen met foliumzuur. Wanneer je hier echter mee door wilt gaan is dat geen probleem.

Lichaamsbeweging voor een gezonde ontwikkeling van moeder en baby

Sporten tijdens je zwangerschap is goed, maar drijf je lichaam niet tot het uiterste. Je kindje heeft ook nog energie van jou nodig om te kunnen groeien en om zich te kunnen ontwikkelen. Wanneer de moeder sport krijgt het evenwichtsorgaan impulsen waardoor dit zich beter ontwikkelt. Ook wordt de motorische ontwikkeling aangewakkerd.

Geluid en ontwikkeling

Wanneer de moeder tegen het kindje praat of ervoor zingt merkt het kind dit al en zal het bij de geboorte deze stem herkennen. Andere stemmen hoort hij ook wel al, maar die van de moeder het beste aangezien deze stem via de longen en andere organen doorklinkt in de baarmoeder.

Er wordt beweerd dat het afspelen van klassieke muziek de wiskundige aanleg in de hersenen stimuleert. Dit is echter niet bewezen, maar zal ook nooit kwaad kunnen. Wat sowieso helpt is het luisteren naar muziek waar je zelf van houdt. Je ontspant dan, iets dat je kindje ook zal merken.

Voeding en ontwikkeling

 • ga niet lijnen tijdens je zwangerschap. De kans bestaat dan dat je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt waardoor je kindje zich niet goed kan ontwikkelen. Het is heel normaal tijdens je zwangerschap wat kilo’s erbij te krijgen. Denk je dat je teveel bijkomt? Bespreek dit dan met je verloskundige.
 • vis is goed. De vetzuren die in een vis zitten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen van een ongeboren kind.
 • alcohol en drugs zijn uiteraard uit den boze!

Vitaminen en ontwikkeling

 • het is af te raden veel vitamine A binnen te krijgen. Dit is namelijk schadelijk voor je ongeboren kindje. Vitamine A vind je onder andere in paté.
 • per dag 10 microgram vitamine D zorgt ervoor dat je ongeboren kindje sterke botten ontwikkelt en behoudt.
 • wanneer je extra vitamines en mineralen wilt slikken, doe dit dan in lage doseringen. Het is altijd goed om dit nog eerst met je arts of verloskundige te overleggen.

 • Doe of deed jij speciale dingen om de ontwikkeling van je ongeboren baby te stimuleren? Reageer ook!

  *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je