{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Calcium tijdens de zwangerschap

Advies > Zwanger > Gezondheid > Calcium tijdens de zwangerschap

Calcium tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, voor zowel moeder als foetus. Lees hier meer over calcium >>

Afbeelding blog 'Calcium tijdens de zwangerschap'
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, voor zowel moeder als de foetus. Als je niet zwanger bent, is de richtlijn voor calciuminname per dag ongeveer 900 milligram. Als je zwanger bent ligt deze richtlijn iets hoger, namelijk rond de 1200 milligram per dag. Dit komt omdat de foetus via de placenta ook calcium uit het bloed van zijn moeder haalt. Je moet per dag dus meer calcium binnenkrijgen, omdat je foetus het ook nodig heeft. De foetus gebruikt het calcium voor de ontwikkeling van stevige botten en gezonde tanden. Ondanks dat de tanden (vaak) nog niet zichtbaar zijn na de geboorte, begint de goede aanleg hiervan dus al in de buik.   

Calcium: goed voor moeder

Behalve dat extra calcium goed is voor de kleine in je buik is meer calcium dan normaal ook voor de moeder gezond. Naast de redenen die ook van toepassing zijn als je niet zwanger bent (zoals het onderhouden van gezonde tanden en botten, het zorgen voor een goede spier- en zenuwwerking en het helpen bij het transporteren van mineralen), is het tijdens de zwangerschap extra belangrijk voldoende calcium binnen te krijgen. Calcium helpt om je bloeddruk laag te houden. Dat is goed, want een hoge bloeddruk kan zowel voor moeder als voor baby gevaar opleveren. Ook sla je tijdens de zwangerschap een voorraadje calcium op, wat je met het geven van borstvoeding door kunt geven aan je baby. De foetus haalt calcium uit het bloed van de moeder via de placenta. Als je zelf niet voldoende binnenkrijgt, zal de foetus de calcium uit het lichaam van de moeder halen. Het gevolg daarvan is dat je zelf het risico loopt op een calciumtekort.   

Hoe krijg ik genoeg calcium binnen?

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te eten en daarbij per dag voldoende melkproducten te nuttigen. Als je 3 à 4 glazen melk per dag zou drinken, zit je ongeveer aan een goede inname. Aangezien niet iedereen zoveel melk drink per dag, kun je dit ook aanvullen met andere producten die veel calcium bevatten, bijvoorbeeld: - Spinazie - Kool - Broccoli - Granen - Amandelen - Kaas - Yoghurt - Roomijs - Vis Over het algemeen is gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap dus voldoende en hoef je je calcium niet aan te vullen door deze producten extra te eten. Ook in andere groenten, zuivelproducten, noten en peulvruchten zit voldoende calcium. Maar mocht je je zorgen maken over je inname dan kun je de hier bovenstaande producten wat vaker eten. Mocht je inname echt te weinig zijn, dan kun je altijd nog voedingssupplementen gebruiken om je tekort aan te vullen tot een gezonde hoogte.   


Nam jij extra calcium tijdens je zwangerschap? Reageer ook!    

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je