{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Alles over vitamines

Advies > Zwanger > Gezondheid > Alles over vitamines

Alles over vitamines

Vitamines zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kindje. Het is daarom ook nodig om kinderen vitamines te geven. Maar waarom? En hoeveel? En hoelang? Hieronder zeven vragen en antwoorden over vitamines.

Afbeelding blog 'Alles over vitamines'

1. Welke Vitamines zijn er allemaal?

Er zijn in totaal 13 Vitamines. Deze vitamines zijn:

 • Vitamine A;
 • Vitamine B1;
 • Vitamine B2;
 • Vitamine B3;
 • Vitamine B5;
 • Vitamine B6;
 • Vitamine B8;
 • Vitamine B11;
 • Vitamine B12;
 • Vitamine C;
 • Vitamine E;
 • Vitamine K.

De vitamines A, D, E en K zitten voornamelijk in het vet van voeding en worden in het weefsel van ons lichaam opgeslagen. De overige vitamines zitten in het vocht van ons voedsel en worden door ons lichaam niet goed opgeslagen (met uitzondering van Vitamine B12).

2. Waar zitten vitamines is?

Dat mineralen en vitamines belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling en gezondheid dat is bij iedereen wel bekend. Maar dat vitamines niet alleen in voedsel zit, dat weet nog niet iedereen. Bepaalde vitamines worden namelijk door het lichaam zelf aangemaakt.

3. Waarom is het belangrijk je kind Vitamine D te geven?

Vitamine D wordt via de huid opgenomen. Kinderen tot ongeveer 4 jaar kunnen dit slechter opnemen met hun huid. Daarom is het belangrijk dat je ze extra Vitamine D geeft. Vitamine D kun je bij kleine kinderen en baby’s geven door middel van druppeltjes. Als je kind(eren) wat ouder zijn dan kan dat ook door middel van een Vitamine “snoepje”. Die zijn er in vele soorten en maten, o.a. met bekende televisie figuren.

4. Waarom is Vitamine K toedienen nodig als je borstvoeding geeft?

Vitamine K heb je nodig voor een goede bloedstolling en ook zijn er aanwijzingen dat deze vitamine zorgt voor de aanmaak van botten. Bij kinderen die borstvoeding krijgen wordt aangeraden Vitamine K extra toe te dienen. Kinderen die melkpoeder krijgen daarvoor is het niet nodig extra toe te dienen. In de melkpoeder zit deze vitamine namelijk al verwerkt.

5. Is er verschil in aantal Vitamines bij vers en ingeblikt voedsel?

Ingeblikt voedsel (of voedsel in glas) is na bereiding net zo rijk aan vitamines als vers voedsel. Natuurlijk gaan er bij het bewaringsproces vitamines verloren, echter hoeft voedsel dat ingeblikt of in glas zit minder lang bereid te worden. Vers voedsel verliest bij het bereidingsproces ook veel vitamine. Als het eten op het bord gaat in het verschil nihil.

6. Kun je voedsel invriezen zonder dat de vitamines verloren gaan?

Dat ligt aan de vitamines die in de voeding zit. Bij Vitamine C zal door invriezing ongeveer 15 tot 20% verloren gaan. Dit is anders bij de Vitamines A en D, die zijn niet gevoelig voor lage temperaturen. De vitamines die in vocht zitten zijn gevoeliger voor invriezen en ontdooien. Het is beter om voedsel onbewerkt in te vriezen dan bewerkt voedsel, invriezen kan het beste in een verpakking die luchtdicht afgesloten is voor het beste resultaat.

7. Als je kind niet eet, krijgt het dan wel voldoende Vitamines A, D, E en K binnen?

Van de bovenstaande vitamines krijg je Vitamine D in de zomer voldoende binnen via de opname van zon door je huid. Eet je kind wel brood? Smeer deze dan met margarine of halvarine, daar zitten Vitamines A en D in. In groente zitten weer Vitamine E en K. Deze vitamines zitten dus niet alleen in vet voedsel, maar het kan geen kwaad om erop te letten dat ze voldoende binnen krijgen.

Gebruik jij en/of je kindje vitamines? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je