{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Alles over het HELLP Syndroom

Advies > Zwanger > Gezondheid > Alles over het HELLP Syndroom

Alles over het HELLP Syndroom

Het HELLP syndroom is een levensbedreigende situatie voor moeder en de ongeboren baby. Het syndroom treedt over het algemeen op na de 20ste week.

Afbeelding blog 'Alles over het HELLP Syndroom'

Het HELLP syndroom is een levensbedreigende situatie voor moeder en de ongeboren baby. Het syndroom treedt over het algemeen op na de 20ste week zwangerschap, tijdens de bevalling, maar een hele enkele keer ook vlak na de bevalling en veroorzaakt meerdere ernstige problemen en kan een gevolg zijn van een pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), maar het ontstaat ook spontaan. In Nederland wordt 75% van de sterftegevallen in het kraambed veroorzaakt door het HELLP syndroom, dit geeft aan hoe ernstig het HELLP syndroom is.

HELLP: Hemolysis, Evelated Liverenzymes, Low Platelets

Bij het HELLP syndroom ontstaat er bij de moeder een te hoge bloeddruk, een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een verstoorde leverfunctie, is er eiwitverlies via de urine en een tekort aan bloedplaatjes, waardoor de bloedstolling ontregeld raakt. Ook kan de moeder last krijgen van stuipen. De oorzaak van het HELLP syndroom is niet precies bekend. Het heeft waarschijnlijk wel te maken met erfelijke aanleg, het afweersysteem van de moeder en de aanleg en ingroei van de placenta. Ook komt het HELLP syndroom vaker voor bij onder andere suikerziekte, vaat- en nierziekte of als de moeder al bekend is met een hoge bloeddruk. De kans is daarnaast groter bij een meerlingenzwangerschap.

Vaststellen van het HELLP syndroom

Het HELLP syndroom kan meerdere klachten veroorzaken bij een zwangere vrouw, waaronder vocht vasthouden, een 'bandgevoel' om hoofd of buik, misselijkheid en braken, hoofdpijn, sterretjes zien, pijn tussen de schouderbladen, pijn in de buik of borst, tintelingen, hoge bloeddruk en concentratieproblemen. Sommige vrouwen voelen zich grieperig, andere vrouwen voelen zich doodziek. Het is in ieder geval een zeer onvoorspelbaar ziektebeeld, die soms per uur kan verschillen.

Het HELLP syndroom kan worden vastgesteld door bloedonderzoek. Indien het HELLP syndroom wordt vastgesteld, volgt er altijd per direct een ziekenhuisopname. De artsen houden moeder en kind erg goed in de gaten, door middel van bloeddruk meten, meerdere malen een CTG maken en diverse andere onderzoeken. Bedrust is zeer belangrijk bij het HELLP syndroom. Soms zullen er ook medicijnen worden gegeven om de bloeddruk omlaag te krijgen of om stuipen bij moeder te voorkomen. De artsen maken voortdurend een afweging tussen de belangen van de zieke moeder en de ongeboren baby.

In enkele gevallen wordt voortijdig besloten de zwangerschap te beëindigen om het leven van de moeder niet in gevaar te brengen. Af en toe wordt de bevalling ingeleid, maar vaker zal de baby via een keizersnede

Gevolgen van het HELLP syndroom

Het kan zijn dat de baby te vroeg geboren wordt, met alle gevolgen van dien. Er kunnen bij de pasgeboren baby door de vroeggeboorte complicaties ontstaan en de baby kan zelfs overlijden aan de complicaties van de vroeggeboorte. Daarbij hebben baby's van moeders met het HELLP syndroom vaak een groeiachterstand.

Ook in de baarmoeder kan de baby in moeilijkheden komen door de gevolgen van het HELLP syndroom, een groeiachterstand oplopen en in zeldzame gevallen kan de baby zelfs in de baarmoeder overlijden aan de gevolgen van het HELLP syndroom. In principe geneest de moeder spontaan van het HELLP syndroom zodra de baby geboren wordt, echter moet zij nog wel herstellen.

Hulp zoeken

Moeder en kind zijn in ernstig gevaar geweest, de baby moet misschien nog wel weken in het ziekenhuis verblijven en lichamelijk moet de moeder ook herstellen.Het is dan ook belangrijk om hier over te praten en eventueel hulp in te schakelen om dit alles te kunnen verwerken. Dit kan via de professionele weg, maar er bestaat ook een stichting waarbij je kan aansluiten als je met het HELLP syndroom te maken hebt gehad.

Tevens bedraagt de kans op herhaling als je eenmaal het HELLP syndroom hebt gehad, bij een volgende zwangerschap 15 tot 20% en zal je zeer intensief begeleid moeten worden.

Heb jij te maken gehad met het HELLP syndroom? Reageer ook!

Deze pagina is geschreven door mama Diana Tegelaar

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je