{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Aankomende moeders onzeker over medicijngebruik

Advies > Zwanger > Gezondheid > Aankomende moeders onzeker over medicijngebruik

Aankomende moeders onzeker over medicijngebruik

In dit artikel lees je over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Wat kan wel en wat niet?

Afbeelding blog 'Aankomende moeders onzeker over medicijngebruik'

In dit artikel lees je over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Wat kan wel en wat niet? 

Zwangerschap en medicatie

Vrouwen die een eerste kindje verwachten zijn vaak onzeker over medicijngebruik. Dat blijkt uit een rondvraag van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) onder apothekers en verloskundigen. De deskundigen signaleren dat de aankomende moeders veel vragen hebben over wat er wel en wat er niet mag op gebied van medicatie om typische zwangerschapskwaaltjes of andere klachten tegen te gaan. Om deze twijfel weg te nemen en vrouwen meer inzicht te geven, heeft de KNMP de zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’ ontwikkeld.

Zelfzorggids

Gezond eten, geen alcohol en stoppen met roken zijn bekende adviezen, maar ‘wat kan je doen tegen misselijkheid?’ of ‘is het slecht voor een baby als de moeder paracetamol slikt?’. De KNMP heeft de meest voorkomende kwalen tijdens de zwangerschap in een zelfzorggids op een rij gezet. Bij elke klacht wordt beschreven welke mogelijkheden de nieuwe moeders hebben: wat ze zelf kunnen doen en welke medicijnen ze eventueel kunnen gebruiken om de kwalen te verhelpen.

Bekijk hier de adviezen bij veelvoorkomende zwangerschapsklachten

Met de informatie die in de zelfzorggids staat kunnen nieuwe moeders beter inschatten bij welke klachten ze zelf iets kunnen doen en bij welke verschijnselen ze bij de verloskundige of de huisarts aan de bel moeten trekken. Bij twijfel kan de apotheker ook laagdrempelig en professioneel advies geven over welke medicijnen het beste werken voor de vrouw en haar ongeboren baby.

Samen, in overleg

Het is logisch dat zwangere vrouwen hun ongeboren baby niet in gevaar willen brengen. Maar het is ook belangrijk dat de vrouw zich goed voelt en gezond is. Soms is het gebruik van een medicijn dan toch nodig. In plaats van niets doen kan de aankomende moeder ook langs bij de apotheker en samen kijken welk medicijn wel past en veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.

Gratis exemplaar

Een exemplaar van de Zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’ is te downloaden op apotheek.nl. Een eigen gids kan ook opgehaald worden bij de apotheek in de buurt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je