{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Echo > Wat is een nekplooi?

Advies > Zwanger > Echo > Wat is een nekplooi?

Wat is een nekplooi?

Als je zwanger bent kun je ervoor kiezen om een nekplooimeting te doen bij je ongeboren baby. Hierbij wordt de nekplooi aan de achterkant van je baby's nekje gemeten. Als er veel vocht in de nekplooi blijkt te zitten, kan dit duiden op het syndroom van Down.

Afbeelding blog 'Wat is een nekplooi?'

Een nekplooi is eigenlijk een soort vochtophoping onder de huid. Dit zit aan de achterkant van het nekje van de baby. Alle baby’s hebben een nekplooi. Het verschil is echter dat sommige gemiddeld meer vocht hebben in de nekplooi. Dit kan duiden op het syndroom van Down.

Wat is een nekplooimeting?

Dit is een meting van de grootte van de vochtophoping van de nekplooi. De uitslag is echter slechts een kansberekening. Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan echt definitief aantonen of de baby is belast met het Downsyndroom. In principe is het dus bij een verhoogde kans een voortraject voor nader onderzoek. Je bent natuurlijk vrij om wel of niet eventuele verdere stappen te ondernemen. Veelal is de nekplooimeting een onderdeel van een zogenaamde combinatie test, ofwel een combinatie van testen; bloedonderzoek, nekplooimeting, lengte baby en leeftijd moeder. Deze testen geven samen een indicatie voor een afwijking.

Hoe en wanneer wordt de nekplooimeting uitgevoerd?

Over het algemeen wordt de nekplooimeting gedaan tussen week 11 en 13 van de zwangerschap. Dit gebeurt door het maken van een buikecho. Is het echter niet duidelijk genoeg, dan kan een vaginale echo worden genomen. Hier zijn geen risico's aan verbonden. Zowel een buikecho als een vaginale echo geven geen verhoogde kans op een miskraam.

Wat wordt er exact gemeten bij een nekplooimeting?

Vooraf wordt de lengte van de baby nog eens exact bepaald, door een lijn te trekken van schedel tot aan het einde van de ruggengraat. Vervolgens wordt de breedte van de nekplooi gemeten. Je moet je voorstellen dat de huid van de baby wit is en de vloeistof, welke zich in de nekplooi bevindt zwart is. De breedte van de nekplooi wordt gedaan door een lijn te trekken van huid tot huid. Deze lijn wordt meerdere keren genomen, om zeker te zijn van een juiste breedte. Je kunt veelal zelf meekijken op het scherm.

Wat is een gezonde dikte van de nekplooi?

Een breedte van 2 millimeter is normaal bij 11 weken zwangerschap. Bij 13 weken is dit ongeveer 2,8 millimeter. Een nekplooi van boven de 3 millimeter geeft een indicatie op een verhoogd risico. Negen van de tien gevallen van metingen tussen de 2,5 en de 3 millimeter zijn gezond. Een nekplooimeting geeft geen zekerheid. Door het doen van verder onderzoek kan definitief aangetoond worden of de baby een afwijking heeft.

Welke afwijkingen worden bekeken?

De nekplooimeting (in combinatie met de andere testen) zegt iets over Downsyndroom, Patausyndroom en Edwardssyndroom. Het bloedonderzoek als onderdeel van de combinatietest wordt gedaan tussen week 9 en 14 van de zwangerschap

Heb jij een nekplooimeting laten doen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je