{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Echo > Vruchtwaterpunctie

Advies > Zwanger > Echo > Vruchtwaterpunctie

Vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie is een ‘prenatale screening test’. Door de vruchtwaterpunctie kan er informatie worden gehaald uit het vruchtwater.

Afbeelding blog 'Vruchtwaterpunctie'

Een vruchtwaterpunctie is een onderdeel van ‘prenatale diagnostiek’. Door de vruchtwaterpunctie kan er informatie worden gehaald uit het vruchtwater, de vloeistof in de baarmoeder waar de foetus mee wordt omringd.

Waarom een vruchtwaterpunctie?

Door middel van een vruchtwaterpunctie kun je of een baby een genetische of chromosoom afwijking heeft. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk het achterhalen van het Down Syndroom. De vruchtwaterpunctie kan deze afwijking al bepalen, terwijl de baby zich nog in de baarmoeder bevindt. Gewoonlijk wordt deze test uitgevoerd rond 15 tot 20 weken van de zwangerschap.

Voor wie is de vruchtwaterpunctie bedoeld?

In principe kan iedereen een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren. Toch wordt de vruchtwaterpunctie vooral gedaan bij vrouwen die een verhoogd risico hebben op een aangeboren afwijking bij de baby. Dat niet iedereen deze test laat doen, heeft vooral te maken met het feit dat het de kans op een miskraam vergroot.

Bij welke vrouwen wordt de vruchtwaterpunctie uitgevoerd?

  • Bij vrouwen die 36 jaar of ouder zijn in verband met een verhoogd risico op een kindje met het Syndroom van Down
  • Wanneer er in de familie al kinderen zijn geboren met een aangeboren afwijking
  • Wanneer er sprake is van erfelijke belasting van bepaalde aandoeningen bij de vrouw, haar partner of in de familie

Hoe werkt een vruchtwaterpunctie precies?

Vruchtwater wordt uit de baarmoeder gezogen middels een dunne naald. Deze naald wordt geprikt vanuit de buitenkant van de buik, direct in de baarmoeder. Door middel van het volgen van de naald op de echo weet een arts exact  waar de naald zich bevindt, zodat de baby hier geen hinder van ondervindt. Het opzuigen is echt in een mum van tijd gebeurd. Slechts in enkele tientallen seconden is er voldoende vloeistof beschikbaar.

Hoeveel vruchtwater wordt er bij een vruchtwaterpunctie uitgehaald?

Er wordt ongeveer  20 milliliter vruchtwater gebruikt. In verhouding is dit ongeveer 10 tot 15 procent van de totale hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder.

Doet een vruchtwaterpunctie veel pijn?

Tijdens het uitvoeren van de vruchtwaterpunctie voel je de prik door de buikwand heen. Zowel tijdens het prikken als erna kan dit even wat pijnlijk zijn. Ook is het normaal dat je na de test wat last krijgt van buikpijn, vergelijkbaar met de menstruatie.

Wanneer de uitslag van een vruchtwaterpunctie?

Het achterhalen van aandoeningen uit informatie van het vruchtwater kost ongeveer 2 a 3 weken. Dit heeft te maken met het feit dat het materiaal eerst enige tijd op kweek moet staan, alvorens een diagnose kan worden gesteld.

Hoe groot is de kans op een miskraam bij een vruchtwaterpunctie?

Helaas is het zo dat je door het laten uitvoeren van een vruchtwaterpunctie een kleine kans hebt op een miskraam. Gemiddeld gaat het hier om 1 miskraam op 200 onderzoeken.

Heb je na een vruchtwaterpunctie zekerheid omtrent een eventuele aandoening?

Ook na een vruchtwaterpunctie heb je geen absolute zekerheid op een gezond kindje. Een vruchtwaterpunctie kan namelijk niet alle aandoeningen constateren of uitsluiten. Wel kan een vruchtwaterpunctie aangeven of een bepaalde verwachte aandoening wel of niet aanwezig is.

Heb jij een vruchtwaterpunctie laten doen en wat zijn jouw ervaringen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je