{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Echo > Alles over de combinatietest

Advies > Zwanger > Echo > Alles over de combinatietest

Alles over de combinatietest

Aan de hand van onderzoek naar meerdere gegevens wordt een kansberekening gemaakt. Wat houdt een combinatietest precies in en wanneer kom je in aanmerking?

Afbeelding blog 'Alles over de combinatietest'

De combinatietest is een vorm van prenataal onderzoek. Aan de hand van onderzoek naar meerdere gegevens wordt een kansberekening gemaakt. Wat houdt een combinatietest precies in en wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Welke aandoeningen onderzoekt de combinatietest?

Een 20 weken echo bekijkt verschillende soorten afwijkingen, terwijl de combinatietest met name onderzoekt hoe groot de kans is op een kindje met het Downsyndroom (trisomie 21). Daarnaast wordt ook meteen bekeken wat de kans is op een kindje met het Patausyndroom (trisomie 13) en het Edwardssyndroom (trisomie 18). Dit zijn allemaal chromosoomafwijkingen met grote gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de baby.

Wie komt er in aanmerking voor de combinatietest?

In principe komt iedere zwangere in aanmerking voor de combinatietest, maar dat wil niet zeggen dat je altijd recht hebt op vergoeding van het onderzoek. Wanneer je 36 jaar of ouder bent of een medische indicatie hebt voor de combinatietest krijgt je de combinatietest vergoed. De zorgverlener moet dan wel een contract hebben met een regionaal centrum voor prenatale screening. Daarnaast is er soms ook vergoeding mogelijk uit een aanvullend pakket. Raadpleeg daarvoor altijd even je zorgverzekeraar.

Wat houdt de combinatietest precies in?

Een combinatietest bestaat uit twee verschillende onderzoeken. Namelijk een bloedtest bij een zwangerschapsduur tussen de 9 en de 14 weken en een uitgebreide echo tussen de 11 en 14 weken, ook wel nekplooimeting genoemd. Bij de nekplooimeting wordt het dunne laagje vocht onder het huidje bij het nekje van de ongeboren baby gemeten. Hoe dikker het nekje, hoe groter de kans op een kindje met het downsyndroom.

De uitslag van de combinatietest

De uitslag van de combinatietest wordt niet alleen bepaald door de echo en het bloedonderzoek. Er wordt namelijk ook gekeken naar de leeftijd van de zwangere en de precieze zwangerschapsduur. Aan de hand hiervan ontstaat er een kansberekening. Dit kan bijvoorbeeld zijn: 1 op 2500.

Er staat geen vaste tijd voor de uitslag van de combinatietest, maar meestal krijg je de uitslag na ongeveer 1 week. Wanneer de uitslag wijst op een grote kans op een chromosoomafwijking  dan volg uitgebreider onderzoek. Dit gebeurt ook als blijkt dat de nekplooi dikker is dan 3,5 millimeter.

Nooit 100% zekerheid

Let op! Zoals gezegd is de uitslag van de combinatietest een kansberekening. Je hebt dus nooit 100% zekerheid. De uitslag kan 'slecht' zijn, terwijl je baby gewoon gezond blijkt. Ook is het vreselijk moeilijk om een beslissing te nemen wanneer blijkt dat de baby niet gezond is. De uitslag kan in sommige gevallen dus behoorlijk wat stress opleveren. Het is dan ook belangrijk om hier voor je eventueel een combinatietest laat doen goed bij stil te staan!

Heb jij de combinatietest laten doen en waarom wel of juist niet? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je