{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Echo > Alles over de 20 weken echo

Advies > Zwanger > Echo > Alles over de 20 weken echo

Alles over de 20 weken echo

Deze uitgebreide echo krijg je wanneer je tussen de 18 en 20 weken zwanger bent. Een ander woord voor 20 weken echo is 'Structureel echoscopisch onderzoek'.

Afbeelding blog 'Alles over de 20 weken echo'

De meeste kinderen worden gelukkig gezond geboren, maar om een aantal aandoeningen uit te kunnen sluiten is er tegenwoordig de 20 weken echo. Deze uitgebreide echo krijg je wanneer je tussen de 18 en 20 weken zwanger bent. Een ander woord voor 20 weken echo is 'Structureel echoscopisch onderzoek.'

 

Wat is een 20 weken echo?

In het begin van de zwangerschap krijg je een termijnecho en wanneer je ongeveer op de helft van je zwangerschap bent krijg je de 20 weken echo. Dit is een uitgebreide echo van ongeveer een half uur die in het ziekenhuis wordt gedaan. Tijdens de echo worden stapsgewijs een aantal punten bekeken. Omdat het een medische echo is, valt geslachtsbepaling hier in principe niet onder. Mochten jullie graag het geslacht van de baby willen weten dan kun je natuurlijk altijd even vragen of het geslacht op dat moment goed te bepalen is. Reken er alleen niet op dat er uitgebreid aandacht aan wordt besteed, wanneer het geslacht op dat moment niet goed te bepalen is door de houding van de baby.

 

Welke aandoeningen zijn te zien op een 20 weken echo?

Niet alle aandoeningen zijn te zien op de 20 weken echo. Meestal kunnen de volgende aandoeningen wel worden vastgesteld:

 • Een open ruggetje
 • Een open schedel
 • Een waterhoofd
 • Hartafwijkingen
 • Afwijkingen of het ontbreken van de nieren
 • Afwijkingen of het ontbreken van de botten
 • Afwijkingen of het ontbreken van armpjes of beentjes
 • Een breuk of gat in de buikwand
 • Een breuk of gat in het middenrif

Waar wordt nog meer naar gekeken tijdens de 20 weken echo?

Behalve specifiek onderzoek naar bovenstaande afwijkingen worden er nog meer dingen bekeken tijdens de 20 weken echo. Denk hierbij aan:

 • De groei van de baby
 • De hoeveelheid vruchtwater
 • De ontwikkeling van de organen
 • Eventuele andere afwijkingen

Vervolgonderzoek bij afwijkingen tijdens de 20 weken echo

De uitslag van de 20 weken echo krijg je direct na het onderzoek. Zijn er afwijkingen te zien tijdens deze echo dan volgt er verder onderzoek. Meestal wordt er een zeer uitgebreide echo gedaan, ook wel 'Geavanceerd ultrageluid onderzoek' genoemd.

Nooit 100% zekerheid

De uitslag van de 20 weken echo geeft nooit 100% zekerheid. Dit hangt ook af van de aard van de aandoening. Zo is de kans om een open ruggetje vast te stellen 90 op 100. Helaas komt het ook heel af en toe voor dat er een afwijking uit de 20 weken echo komt, terwijl dat uiteindelijk niet zo blijkt te zijn.

Nog even dit

Zoals je hebt kunnen lezen is de 20 weken echo een puur medische echo en geen pretecho. De uitslag kan in enkele gevallen heel heftig zijn. Dit kan behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Gelukkig komt een goede uitslag veel vaker voor, waardoor je er als zwangere op terug kunt kijken als een mooie herinnering.

Wat is jouw ervaring met de 20 weken echo? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je