{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Zwangerschapstest

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Ben je zwanger? Doe een zwangerschapstest en kom er achter, bestel hier de test simpel en snel

Afbeelding blog 'Zwangerschapstest'

Een zwangerschapstest doe je wanneer je het idee hebt dat je zwanger zou kunnen zijn of zwangerschapssymptomen vertoont. Hierdoor kun je erachter komen of je in verwachting bent. Zwangerschapstesten zijn namelijk voor maar liefst 99% betrouwbaar. Wanneer je de test zelf uitvoert is het uiteraard wel van belang dat je stap voor stap de bijsluiter volgt. Je kunt een zwangerschapstest gewoon thuis doen in je vertrouwde omgeving. Hiervoor zijn dan ook zwangerschapstesten te verkrijgen bij de drogist of in enkele supermarkten.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Na de bevruchting wordt het hormoon HCG geproduceerd en samen met de urine uitgescheiden. Zwangerschapstesten bevatten vervolgens antistoffen die op het HCG reageren wanneer urine op de test wordt aangebracht.

Dit aanbrengen van urine kan tijdens het plassen of na het plassen wanneer de urine is opgevangen in een schoon en droog bakje. Als de urine vervolgens HCG blijkt te bevatten, verschijnt er een gekleurde lijn op het venster en ben je dus zwanger. Verschijnt er dus geen lijn op de test, ben je niet zwanger. 's Ochtends is het beste moment om de test uit te voeren, omdat de concentratie HCG dan het grootst is. Wanneer er een lijn in het controlegebied van de zwangerschapstest staat, wil dit zeggen dat de test correct is uitgevoerd.

Is deze lijn afwezig, dan zal je een nieuwe zwangerschapstest moeten doen. Zorg in ieder geval altijd dat je genoeg urine gebruikt en dat je de test niet meer afleest na een bepaald aantal minuten (zie bijsluiter). De uitslag is dan namelijk niet meer betrouwbaar.

Wanneer doe ik de zwangerschapstest?

 

Het beste moment om de zwangerschapstest te doen, is de dag waarop je oorspronkelijk ongesteld zou moeten worden. Een extra gevoelige zwangerschapstest kan al vier dagen voor de oorspronkelijke menstruatie worden gebruikt. Een bloedtest is ook mogelijk. Hierbij wordt in het ziekenhuis of bij de huisarts een beetje bloed afgenomen. De uitslag is dan niet meteen bekend, maar deze test is wel al eerder uit te voeren dan de thuistest met urine. Het is belangrijk om de bijsluiter altijd goed te bestuderen.

Herinner jij het moment waarop je een zwangerschapstest deed nog? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je