{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Zwangerschapssymptomen maar niet zwanger

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Zwangerschapssymptomen maar niet zwanger

Zwangerschapssymptomen maar niet zwanger

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op zwangerschap. Zoals misselijkheid, overgeven, ontzettend moe zijn, gevoelige borsten en een uitblijvende menstruatie. Het kan voorkomen dat je deze zwangerschapssymptomen hebt, maar toch niet zwanger bent. De symptomen kunnen ook door iets anders dan een zwangerschap veroorzaakt worden. Lees hieronder alles over zwangerschapssymptomen en zwangerschap.

Afbeelding blog 'Zwangerschapssymptomen maar niet zwanger'

Je weet het zeker; je lichaam voelt anders, jij voelt je anders, alles duidt op zwangerschapssymptomen, dat moet wel betekenen dat er een klein baby’tje aan het groeien is in je buik. Je doet een zwangerschapstest, maar wat blijkt: de test is negatief! Een paar dagen later doe je nog een test: wéér negatief! Wat nu? Je bent niet zwanger, maar waar komen die zwangerschapssymptomen dan wel vandaan?

Uitblijvende menstruatie, maar niet zwanger

Het uitblijven van de menstruatie is niet altijd een zwangerschapssymptoom. Niet ongesteld worden kan tal van andere oorzaken hebben. Zoals:

  • Een onregelmatige cyclus. Bij een onregelmatige cyclus kan het best zijn dat er een menstruatie wordt overgeslagen
  • Stress. Door veel stress kan de hormoonhuishouding in de war raken. Daardoor zou het kunnen zijn dat je (tijdelijk) stopt met menstrueren
  • Medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben invloed op de hormoonhuishouding en kunnen als bijwerking hebben dat je niet ongesteld wordt
  • Verkeerd voedingspatroon. Bij ondergewicht of ongezonde voeding kan het zijn dat je lichaam al haar energie nodig heeft voor andere lichaamsfuncties

Misselijkheid en braken, maar toch niet zwanger

Regelmatig terugkerende misselijkheid en/of braken hoeft ook niet altijd bij een zwangerschap te horen. Misselijkheid kan namelijk vele andere oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn: griepvirus, stress, migraine, bijwerkingen van medicatie, geïrriteerde maagwand.

Gevoelige borsten, maar niet zwanger

Gevoelige of zelfs pijnlijke borsten hebben meestal een hormonale oorzaak. Zoals je menstruatie, de eisprong, verandering van anticonceptiepil of de overgang. Let op: er kunnen ook minder onschuldige aandoeningen aan ten grondslag liggen. Als je twijfelt, ga dan bij de huisarts langs.

Extreem moe, maar niet zwanger

Vermoeidheid is ook weer zo’n symptoom waar moeilijk een oorzaak voor kan worden aangewezen. Vaak is er bij aanhoudende extreme vermoeidheid nader onderzoek nodig, waarbij mogelijke oorzaken worden onderzocht.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Vitaminetekort. Een tekort aan ijzer, vitamine B12 of vitamine D kan leiden tot vermoeidheid
  • Slaapstoornissen. Een chronisch tekort aan slaap of een slechte kwaliteit van slaap leidt tot vermoeidheid
  • Lichamelijke aandoening. Er zijn veel lichamelijke aandoeningen die vermoeidheid tot gevolg kunnen hebben, maar over het algemeen testen huisartsen eerst of er aandoeningen aan het endocriene systeem zijn (denk aan diabetes, schildklierproblemen)

Alle zwangerschapssymptomen, maar schijnzwanger

Soms zijn vrouwen zo bewust bezig met het zwanger worden (of juist niet zwanger worden) dat het lichaam daarop reageert. Het lichaam simuleert dan een zwangerschap. Je hebt allerlei zwangerschapssymptomen, maar bent niet zwanger. Als (één of meerdere van) de bovenstaande symptomen aanhouden, ga dan even langs de huisarts.

Heb jij zwangerschapssymptomen, maar ben je ( nog ) niet zwanger? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je