{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Zwanger, wanneer kan ik testen?

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Zwanger, wanneer kan ik testen?

Zwanger, wanneer kan ik testen?

'Wanneer kan ik testen of ik zwanger ben?' is een vraag die veel vrouwen stellen wanneer ze graag een kindje willen.

Afbeelding blog 'Zwanger, wanneer kan ik testen?'

'Wanneer kan ik testen of ik zwanger ben?' is een vraag die veel vrouwen stellen wanneer ze graag een kindje willen. Dit is afhankelijk van welke soort test je doet; een urine test (thuistest) of een bloedtest (bij de huisarts). Alle testen meten de hoeveelheid HCG hormoon, het zwangerschapshormoon in je lichaam, maar beide soorten testen verschillen in hoe en wanneer zij dit hormoon vinden.

De zwangerschapstest/thuistest

De meeste testen die je thuis kunt gebruiken en die je bij de drogist kunt kopen, zijn urinetesten. Zij meten de hoeveelheid HCG hormoon in je urine, maar alleen als dit een bepaald niveau haalt. Wanneer je te vroeg bent met testen dan is het HCG hormoon in je urine nog niet genoeg gegroeid voor een positieve zwangerschapstest. Bijna alle testen geven je een goed antwoord, wanneer je een paar dagen na de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, gaat testen.

Negatieve test?

Wanneer een zwangerschapstest negatief is, kan dat verschillende redenen hebben:

  • Je bent niet in verwachting
  • Je bent te snel gaan testen
  • Je hebt later je ovulatie gehad dan je dacht (en bent dus niet zo ver voor een voldoende HCG hormoon)
  • Je bent zwanger met bepaalde complicaties, waardoor het HCG hormoon in je lichaam wordt aangetast.

Heb je een negatieve zwangerschapstest, en blijft je ongesteldheid uit, probeer dan later nog eens een test.

Zwangerschapstest / bloedtest bij de huisarts

De andere methode om te testen of je in verwachting bent, is een test die de hoeveelheid HCG hormoon in je bloed meet en dus niet in je urine. Deze bloedtest kan al een veel kleinere hoeveelheid HCG hormoon opsporen. Hierdoor kan een bloedtest dus eerder een zwangerschap ontdekken dan een gewone thuistest. Dit kan meestal al na ongeveer 6 tot 8 dagen na de ovulatie. Wel moet je voor een bloedtest naar je huisarts. Daarom zullen veel vrouwen gewoon net even langer wachten en voor een gewone urinetest gaan, oftewel: voor een zwangerschapstest die je zelf thuis kunt uitvoeren. Toch is die bloedtest bij de huisarts voor sommige vrouwen ideaal. Denk hierbij aan vrouwen die al diverse thuistesten hebben uitgevoerd die steeds negatief zijn, terwijl er wel hele duidelijke zwangerschapssymptomen zijn. Na een test bij de huisarts weet je helemaal zeker of je zwanger bent of niet.

Welke zwangerschapstest heb jij gedaan of ben je van plan te gaan doen? Vertel het ons!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je