{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Hoe vaak een zwangerschapstest doen om zeker te zijn?

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Hoe vaak een zwangerschapstest doen om zeker te zijn?

Hoe vaak een zwangerschapstest doen om zeker te zijn?

Hoeveel keer moet ik een zwangerschapstest doen om zeker te zijn dat ik zwanger ben? Een positieve zwangerschapstest je bent zwanger. Bij een negatieve zwangerschapstest kun je toch zwanger zijn.

Afbeelding blog 'Hoe vaak een zwangerschapstest doen om zeker te zijn?'

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel; in principe zou één positieve zwangerschapstest voldoende moeten zijn. Maar dan moet de test natuurlijk wel correct zijn uitgevoerd.

Een foutief positief resultaat komt vrijwel nooit voor, maar een foutief negatief resultaat kan wel voor komen. De reden hiervoor is dan dat je hoogstwaarschijnlijk de test te vroeg uit hebt uitgevoerd.

De werking van de zwangerschapstest

Zodra de bevruchte eicel zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand, begint je lichaam met het aanmaken van het zwangerschapshormoon HCG (humaan chorion gonadotrofine). Dit hormoon wordt door de placenta aangemaakt en kan in je urine worden aangetoond met een zwangerschapstest.

Maar let op: als je de test te vroeg uitvoert kan het zijn dat je lichaam nog niet voldoende HCG heeft aangemaakt om door de test te kunnen worden aangetoond. Ook is het belangrijk de test uit te voeren volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Eigenlijk werken alle thuistests op dezelfde manier en zijn dus allemaal even betrouwbaar. De meeste tests hebben een controlestrip, die aangeeft of de test goed uitgevoerd is. Daarnaast hebben ze een HCG-indicatorstrip. Dit indicatorstripje is behandeld met een stof dat reageert op HCG.

zwangerschapstest: Een positief testresultaat 

De indicatorstrip zal,binnen de tijd zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing, verkleuren ( mits voldoende HCG aanwezig) waardoor je een positief resultaat krijgt. Je bent zwanger! Een positief resultaat is dus vrijwel nooit foutief, omdat HCG alleen bij zwangerschap wordt aangemaakt.

Daarom is één positieve test dus al voldoende om er zeker van te zijn dat je zwanger bent. Het heeft dus eigenlijk geen nut om een test dan meerdere malen te herhalen. De enigen die daar van profiteren zijn de fabrikanten.

zwangerschapstest: Een negatief testresultaat

Als de test goed uitgevoerd is en de indicatorstrip verkleurt niet, heb je een negatief resultaat. Dit kan dus betekenen dat je niet zwanger bent maar het kan ook betekenen dat je de test te vroeg hebt uitgevoerd. Er is dan nog niet voldoende HCG aangemaakt om in je urine te worden opgespoord. In dat geval kun je bij uitblijvende menstruatie de test na een paar dagen nog een keer herhalen.

Een tweede reden voor een foutief negatief resultaat zou kunnen zijn dat je teveel hebt gedronken. De urine is dan dermate verdund dat het HCG niet goed aan te tonen kan zijn. In dat geval is het goed om ochtendurine te gebruiken vanwege de hogere concentratie daarvan.

Een derde reden zou een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen zijn. De hormoonspiegel ligt dan lager dan bij een normale zwangerschap.

Heb je dus echt het gevoel zwanger te zijn en je twijfelt over de uitkomst van de test, is het verstandig even langs de huisarts te gaan.

Hoeveel zwangerschapstesten deed jij? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je