{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Alles over schijnzwangerschap

Advies > Zwanger > Ben ik zwanger > Alles over schijnzwangerschap

Alles over schijnzwangerschap

Je denkt dat je zwanger bent. Je hebt symptomen van zwangerschap. Je lijkt fysiek zelfs echt zwanger. Maar je bent het niet... Soms wil een vrouw zo graag een baby, heeft ze zo’n sterke kinderwens, dat ze schijnzwanger is.

Afbeelding blog 'Alles over schijnzwangerschap'

Symptomen van een schijnzwanger

Een vrouw die een schijnzwangerschap heeft, kan symptomen hebben als misselijkheid, overgeven, moeheid, veel slapen, gewichtstoename, opgeblazen gevoel, meer zin in ander eten, vaker plassen, pijnlijke, grotere of gevoelige borsten of tepels, verhoogde temperatuur, verhoogde hartslag, en/of gevoeliger voor geuren. Soms kan ze zelfs denken een foetus te voelen bewegen. En toch is ze niet zwanger.

Schijnzwangerschap gebeurt vooral in de hersenen. De hersenen kunnen de aanwezigheid van een paar symptomen die overeen komen met zwangerschapssymptomen interpreteren als een zwangerschap en daardoor hormonen (oestrogeen, prolactine) gaan aanmaken, waardoor er nog meer symptomen bijkomen. Hierdoor raakt de vrouw nog meer overtuigd en ontstaat er een vicieuze cirkel.

Een zwangerschapstest zal meestal aangeven dat er geen sprake is van een echte zwangerschap. Als deze geen duidelijkheid geeft, is het verstandig contact op te nemen met een huisarts.

Oorzaken van een schijnzwangerschap

De medische wetenschap heeft nog steeds geen eenduidige oorzaak kunnen vinden voor het verschijnsel schijnzwangerschap. Wel zijn er diverse theorieën. Duidelijk is dat de psyche een belangrijke factor is.

Vaak is er sprake van een vrouw met een buitengewoon grote (onvervulde) kinderwens. Zij kan de minste of geringste signalen van haar lichaam interpreteren als zwangerschapssymptomen, terwijl deze een andere oorzaken hebben. Zoals constipatie, gewichtstoename door andere factoren of buitengewone darmbewegingen (door bijvoorbeeld prikkelingen).

Een tweede oorzaak van schijnzwangerschap kan in het verlengde van het bovenstaande liggen. Door de emotionele impact (stress) van een kinderwens, of juist de angst om zwanger te worden, na incest of een miskraam. Het kan zijn dat het endocriene systeem verkeerd reageert en de hormonenbalans verstoren. En dat kan symptomen van zwangerschap veroorzaken. Hierbij kan de situatie na een miskraam veel verwarring geven. Doordat het HCG hormoon nog steeds een hoge waarde heeft en een zwangerschapstest dus soms vals positief uitvalt.

Een derde oorzaak van schijnzwangerschap kan te maken hebben met mentale onstabiliteit, vaak een vorm van depressiviteit. Hierdoor verandert er chemisch zoveel in het zenuwstelsel, dat dit ook symptomen van zwangerschap kan veroorzaken.

Mannen en schijnzwangerschap

Ook mannen kunnen symptomen van zwangerschap vertonen. Dit kunnen eetbuien, misselijkheid en moeheid zijn en soms zelfs gewichtstoename. Dit gebeurt als hun vrouw zwanger is en de man bijzonder veel meeleeft met wat zij doormaakt. Als de vrouw is bevallen, verdwijnen de symptomen weer.

Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat mannen niet alleen psychisch meevoelen met hun vrouw, maar dat door hormonale veranderingen, geïnduceerd door het veranderende gedrag van de vrouw en de geurhormonen die zij afgeeft, er ook daadwerkelijk lichamelijke veranderingen kunnen plaatsvinden.

Deze vorm van schijnzwangerschap wordt ook wel het Couvade-Syndroom genoemd (van het Franse couver wat broeden betekent). In een aantal culturen volgen de mannen van zwangere vrouwen een aantal rituelen om op die manier deel te nemen aan de zwangerschap. Antropoloog Tylor bedacht hier in 1865 de term Couvade voor.

Culturele aspecten van een schijnzwangerschap

In culturen waar kinderen en daarmee zwangerschappen veel waard zijn of waar vruchtbaarheid en persoonlijke waarde nauw samenhangen, komen schijnzwangerschappen nog steeds vaak voor.

Ook dieren kunnen schijnzwanger zijn. Zoals katten, honden en konijnen. Vaak is er een grote nesteldrang, er ontstaat een dikkere buik en melkproductie.

Schijnzwangerschap is van alle tijden

Schijnzwangerschap is iets van alle tijden. Al in de oudheid heeft Hippocrates (300 B.C.) de toestand beschreven als pseudocyesis (Grieks: pseudo= schijn, cyesis= zwanger). Vroeger werd een schijnzwangerschap ook wel een hysterische zwangerschap genoemd, om aan te duiden dat het alles te maken heeft met de geestelijke toestand van de vrouw waar het om gaat.

In de meeste ontwikkelde landen, waar zwangerschapstesten makkelijk verkrijgbaar zijn, is het aantal schijnzwangerschappen in de afgelopen eeuw flink gedaald. Vroeg in de 20e eeuw kwam het nog zo'n 1 keer op de 250 zwangerschappen voor, tegenwoordig nog slechts ongeveer 1 op de 11.000 keer. Vrouwen van alle leeftijden kunnen het krijgen (er zijn gevallen gedocumenteerd van meisjes van 6 jaar en vrouwen van 79!).

Heb jij een schijnzwangerschap gehad? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je