{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Zwanger worden lukt niet > Vruchtbaarheidstest bij de man

Advies > Zwanger worden > Zwanger worden lukt niet > Vruchtbaarheidstest bij de man

Vruchtbaarheidstest bij de man

Een vruchtbaarheidstest kan soms echt noodzakelijk zijn. Zwanger worden is immers één van de dingen die je zelf niet in de hand hebt.

Afbeelding blog 'Vruchtbaarheidstest bij de man'

Een vruchtbaarheidstest kan soms echt noodzakelijk zijn. Zwanger worden is immers één van de dingen die je zelf niet in de hand hebt. Bij veel paren ontstaat er binnen niet al te lange tijd een zwangerschap. 90% van de stellen is binnen een jaar zwanger. Maar wat nu als zwanger worden niet meteen lukt? Soms hoeft er niks aan de hand te zijn, maar er kan ook sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid bij de man of vrouw. In 30-50% van deze gevallen is de man de oorzaak. Een mogelijkheid is dan een vruchtbaarheidstest.

Wanneer een vruchtbaarheidstest man?

Een vruchtbaarheidstest bij de man wordt niet meteen gedaan. Wanneer je een sterke kinderwens hebt, maar dit niet meteen lukt, wordt geadviseerd om het eerst minimaal een jaar zelf te proberen. Een jaar lijkt misschien eindeloos te duren, maar als je je bedenkt dat er slechts 1 keer per maand een eisprong plaatsvindt dan zijn de kansen per jaar maar gering. Indien een zwangerschap na een jaar nog uitblijft is de eerste stap een afspraak met de huisarts. De huisarts kan vervolgens een doorverwijzing geven voor een gynaecoloog of fertiliteitsstarts die een vruchtbaarheidstest kan doen.

Vruchtbaarheidstest bij de man: de kwaliteit van het zaad

Hoewel de man in 30-50% van de gevallen de oorzaak blijkt te zijn van een uitblijvende zwangerschap is er bijna nooit sprake van complete onvruchtbaarheid (infertiliteit). Vaak is er sprake van verminderde vruchtbaarheid bij de man (subfertiliteit).

Oorzaken verminderde vruchtbaarheid

Subertiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste wordt gekeken naar de kwaliteit. Dat wil zeggen: de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Spermacellen moeten sterk zijn, aangezien ze een lange weg af te leggen hebben om de eicel te kunnen bevruchten. De volgende aspecten kunnen de kwaliteit negatief beïnvloeden:

 • koorts en virusinfectie. Een zaadcel heeft 70-75 dagen tijd nodig om te rijpen. Als er rond die tijd een koorts of virusinfectie is geweest dan kan dit de kwaliteit negatief beïnvloeden
 • een vroegere ontsteking van de zaadballen of de bijballen
 • indien de man vroeger is geopereerd in verband met niet ingedaalde zaadballen
 • bestraling of chemokuur
 • overmatig alcoholgebruik
 • te warme zaadballen, dit kan ook komen door een spatader bij de penis
 • indien de man te vaak klaarkomt, dat wil zeggen meerdere malen per dag
 • indien de man te weinig klaarkomt, 1 keer per 3 a 5 dagen is optimaal voor de zaadkwaliteit
 • werken met chemische stoffen, lood of röntgenapparatuur
 • het gebruik van medicijnen
 • stress
 • te weinig vitamine C

Het kan ook zijn dat het zaad normaal oogt, maar niet in staat is om de eicel te bevruchten. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat er antistoffen op het sperma zitten of erfelijke factoren die hierin een rol spelen.

Een tweede oorzaak kan de kwantiteit zijn. Per zaadlozing komen er gemiddeld 20 miljoen zaadcellen per milliliter vrij, waarvan ongeveer 40% gezond en van goede vorm dient te zijn.

Een vruchtbaarheidstest bij de man

Na doorverwijzing naar de fertiliteitsstarts wordt het zaad van de man onderzocht op zowel kwaliteit als kwantiteit. Zoals hierboven omschreven zijn beiden van belang voor goede bevruchting. Het zaad kan in de meeste gevallen thuis opgevangen worden en moet dan binnen 2 uur, ( op het lichaam vervoerd worden in verband met het op temperatuur houden ) afgeleverd worden in het ziekenhuis. Hier wordt het zaad onderzocht. Als de uitslag van de vruchtbaarheidstest aangeeft dat er sprake is van slecht zaad dan wordt het onderzoek herhaald. Sperma wisselt namelijk continu van kwaliteit door welke oorzaak dan ook.

Naast het zaadonderzoek wordt er eveneens gekeken naar ziekte, operaties in het verleden, het gebruik van geneesmiddelen en de seksuele ervaring van de man. Vaak worden lengte, gewicht en bloeddruk gemeten en bekijkt de arts de penis en balzak van de man. Hij kijkt dan of de ballen goed zijn ingedaald en of er geen ontstekingen of spataderen aanwezig zijn.

Soms worden er geen afwijkingen gevonden en kan een slechte zaadkwaliteit een zwangerschap niet in de weg staan. Er zijn tegenwoordig gelukkig vele behandelingen mogelijk om toch een zwangerschap tot stand te brengen wanneer er wel afwijkingen gevonden worden.

Heeft jouw partner een vruchtbaarheidstest laten doen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je