{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Zwanger worden lukt niet > Onvruchtbaarheid, wat is dat?

Advies > Zwanger worden > Zwanger worden lukt niet > Onvruchtbaarheid, wat is dat?

Onvruchtbaarheid, wat is dat?

Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Wanneer het zwanger worden niet vanzelf gaat kan het zijn dat één van de partners onvruchtbaar is.

Afbeelding blog 'Onvruchtbaarheid, wat is dat?'
Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Wanneer het zwanger worden niet vanzelf gaat kan het zijn dat één van de partners onvruchtbaar is. Maar wat houdt het nou precies in? 

Wat is onvruchtbaarheid?

Bij onvruchtbaarheid is iemand niet in staat om kinderen te krijgen. Dit kan pas na gespecialiseerde onderzoeken worden bepaald en kan vele oorzaken hebben. Meestal wordt er vastgesteld dat er sprake is van verminderde vruchtbaarheid, ook wel subfertiliteit genoemd. Er zijn meerdere oorzaken voor onvruchtbaarheid. Door middel van onderzoek is vastgesteld dat de kans op onvruchtbaarheid bij beide geslachten ongeveer even groot is. In 30% van de gevallen ligt de oorzaak bij de man en in 30% van de gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw. In 10% ligt de oorzaak bij beiden en dan blijft er nog 30% over waarbij de artsen geen aanwijsbare oorzaak kunnen vinden.   

Oorzaken onvruchtbaarheid bij de man

Onvruchtbaarheid wordt meestal pas na één jaar 'proberen zonder resultaat' vastgesteld, omdat de meeste stellen dan bij hun huisarts aan de bel trekken. De huisarts verwijst vaak door naar een gynaecoloog welke gespecialiseerd is in fertiliteit. In de meeste gevallen wordt eerst het sperma van de man onderzocht om te zien of er voldoende gezonde zaadcellen van goede kwaliteit aanwezig zijn. Indien er naar voren komt dat dit niet het geval is, kan dit komen door verschillende oorzaken. Zo kan het sperma bijvoorbeeld zwakker zijn door; - Alcohol, roken of drugsgebruik - Bepaalde medicijnen - Bij ziekte; zoals ziekten waarbij mensen chemo of bestralingen hebben moeten doorstaan - Zaadballen welke niet zijn ingedaald - Gevaarlijk werk met chemische middelen en/of lood Er zijn dus meerdere oorzaken waardoor de kwaliteit van de zaadcellen aangetast kan zijn. Soms is er sprake van een aangeboren aandoening. Zo kan een aanlegfout in het lichaam onvruchtbaarheid veroorzaken; de zaadleiders kunnen bijvoorbeeld niet aangelegd zijn. Ook kan een operatie aan de prostaat of een eerdere sterilisatie de oorzaak van onvruchtbaarheid zijn.   

Oorzaken onvruchtbaarheid bij de vrouw

Als de meest voor de hand liggende onderzoeken bij de man uitgevoerd zijn en hier is niets afwijkends gevonden, zal er onderzoek bij de vrouw plaatsvinden. De arts onderzoekt eerst of er sprake is van een normale cyclus waarbij iedere maand een ovulatie plaatsvindt. Dit wordt meestal gedaan door het meten van de hoeveelheden hormonen en door temperaturen, zodat er gezien kan worden of er daadwerkelijk een ovulatie plaatsvindt. Ook kan de arts door middel van bloedonderzoek of met een echo zien of er afwijkingen en/of verstoppingen in de eileiders zitten. Uiteraard kijkt de arts naar de algemene gezondheid van beiden. Je kunt hierbij denken aan factoren als drank/drugsgebruik, BMI (gewicht en lengte) en eventuele erfelijke aandoeningen. De aandoening kan ook complexer zijn, doordat een vrouw bijvoorbeeld vervroegd in de overgang is geraakt, PCOS heeft (hierbij is de rijping van de ei-blaasjes sterk verstoord en veroorzaakt nauwelijks of geen eisprong en dus geen menstruatie) of problemen met het baarmoederhalsslijm heeft. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld vleesbomen, endometriose (verklevingen in de baarmoeder) of poliepen zorgen voor problemen bij de innesteling, waardoor er dus onvruchtbaarheid kan optreden.   

Behandelingen bij onvruchtbaarheid

Er zijn gelukkig veel behandelingen die ingezet kunnen worden bij (verminderde) onvruchtbaarheid. Als de oorzaak bij de onregelmatige menstruatiecyclus van de vrouw ligt, zal meestal begonnen worden met hormoonstimulatie. De arts zal dan een hormoonpreparaat (zoals Clomid) voorschrijven om een ovulatie op te wekken. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat er meerdere eicellen tegelijk kunnen gaan rijpen doordat het over gestimuleerd wordt. Hierdoor neemt de kans op meerlingen erg toe. Wanneer hormoonbehandelingen niet werken kan overgegaan worden op andere trajecten. Hierin zijn verschillende behandelingen mogelijk.   

IUI

Intra-Uteriene Inseminatie, oftewel de zaadcellen worden opgewekt (actief gemaakt) en hierna ingebracht in de baarmoeder. Dit wordt ook wel kunstmatige inseminatie genoemd. Deze methode wordt meestal toegepast wanneer de zaadkwaliteit van de man niet optimaal is, of wanneer het cervixslijm de zaadcellen afstoot.   

IVF

In Vitro Fertilisatie, of ook wel reageerbuis bevruchting genoemd. Wanneer er verminderde vruchtbaarheid van de man is, endometriose bij de vrouw is opgetreden of afgesloten eileiders bij de vrouw is geconstateerd, kan IVF ingezet worden. Dit wordt ook wel geprobeerd wanneer er geen duidelijke oorzaak voor de onvruchtbaarheid is gevonden. Door een hormoonkuur wil de arts meerdere eicellen laten rijpen en nadat de eicellen buiten de baarmoeder bevrucht zijn met de zaadcellen, worden deze embryo’s teruggeplaatst in de baarmoeder.   

ICSI

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie; hierbij wordt ongeveer dezelfde methode gebruikt als bij IVF, alleen zal er geen bevruchting buiten de baarmoeder gemaakt worden, maar zal de zaadcel rechtstreeks geïnjecteerd worden in de eicel, waardoor er hopelijk een bevruchting plaats zal vinden. Deze methode wordt vaak ingezet wanneer IVF niet gewerkt heeft of wanneer de kwaliteit van het sperma erg slecht is.   

Conclusie

Helaas komt (verminderde) onvruchtbaarheid toch meer voor dan men wellicht denkt. Er zijn verschillende factoren die het kunnen veroorzaken. Er is helaas niet altijd een oorzaak te vinden voor (verminderde) onvruchtbaarheid. Gelukkig zijn er veel methodes om toch te zorgen dat er een zwangerschap kan ontstaan. Echter zijn dit vaak zware periodes vol hoop en onzekerheid en vele ziekenhuisbezoeken. Medische trajecten brengen spanningen met zich mee en koppels dienen hier wel rekening mee te houden wanneer zij zo’n medisch traject in gaan. Vaak is de kinderwens zo sterk, waardoor de meeste mensen dit er wel voor over hebben.    


Heb jij te maken gehad met onvruchtbaarheid en hoe gingen jullie daarmee om? Reageer ook!  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je