{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Zwanger worden lukt niet > Alles over intra-uteriene inseminatie (IUI)

Advies > Zwanger worden > Zwanger worden lukt niet > Alles over intra-uteriene inseminatie (IUI)

Alles over intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is het inbrengen van zaadcellen direct in de baarmoeder (intra-uterien). IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling als zwanger worden niet lukt

Afbeelding blog 'Alles over intra-uteriene inseminatie (IUI)'
Intra-uteriene inseminatie (IUI) is het inbrengen van zaadcellen direct in de baarmoeder (intra-uterien). Het is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in België en Nederland. Bij een IUI worden alleen de zaadcellen in de baarmoeder gebracht. Het sperma van de man wordt voorbewerkt in het laboratorium. Dit bewerken gaat wel ten koste van het aantal zaadcellen, maar hierdoor worden de beste zaadcellen gebruikt en geselecteerd.    

Wanneer kom je in aanmerking voor IUI?

Bij een verminderde kwaliteit van de zaadcellen of bij een laag aantal zaadcellen · Bij niet zwanger worden zonder duidelijke verklaring Bij IUI worden de beste zaadcellen met een dun slangetje via de baarmoedermond rechtstreeks in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting, wat een grotere kans op bevruchting geeft. Een goede timing van de IUI is van groot belang omdat de kans op een zwangerschap het grootst is als IUI wordt uitgevoerd op de dag van de eisprong. Zo nodig kan de IUI-behandeling gecombineerd worden met een hormoonbehandeling als Clomid.  

Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij IUI?

De slagingskans van IUI hangt van meerdere factoren af, zoals de leeftijd van de vrouw. Hoe hoger de leeftijd van de vrouw, des te lager de slagingskans is. Ook speelt de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem mee. Gemiddeld is de kans op een zwangerschap 10% per cyclus. Bij 1 op de 10 behandelingen leidt IUI dus tot een zwangerschap. De meeste zwangerschappen ontstaan binnen de eerste 3 behandelingen. Meestal worden er 3 tot maximaal 6 behandelingen uitgevoerd. Na 6 behandelingen is de kans dat je zwanger bent geraakt 30%. Als de behandeling niet succesvol is, dan kan de behandeling gecombineerd worden met andere medicatie of je kunt overstappen op een andere vruchtbaarheidsbehandeling.   

Methoden voor timing van IUI

Om de kans op bevruchting met IUI zo groot mogelijk te maken, moet de inseminatie plaatsvinden in de vruchtbare periode, dicht bij het moment van de eisprong. De timing is dus erg belangrijk! Om dit moment vast te stellen zijn er verschillende methoden, die soms in combinatie worden gebruikt.   

Hoe verloopt de inseminatie bij IUI?

Er wordt een speculum (‘de bekende eendenbek’) in de vagina gebracht. Dan wordt er een dun slangetje door de baarmoedermond in de baarmoederholte geschoven, waardoor het bewerkte sperma wordt ingebracht. Meestal doet dit geen pijn, al kan het soms wat kramp in de onderbuik geven. Na de behandeling mag je weer naar huis. Daarna krijg je na een week een bloedtest om te kijken of er een eisprong heeft plaatsgevonden en na 12 dagen wordt er een zwangerschapstest afgenomen. Geschreven door mama Frouke Heb jij ervaring met IUI en wil je die graag delen? Reageer dan!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je