{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Wat te doen bij onder- of overgewicht?

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Wat te doen bij onder- of overgewicht?

Wat te doen bij onder- of overgewicht?

Onder-of overgewicht is een belangrijke factor wanneer jullie een kinderwens hebben. Wanneer je te zwaar of te licht bent kan dit invloed hebben.

Afbeelding blog 'Wat te doen bij onder- of overgewicht?'
Onder-of overgewicht is een belangrijke factor wanneer jullie een kinderwens hebben. Wanneer je veel te zwaar of te licht bent kan dit namelijk invloed hebben op je vruchtbaarheid. Maar wat is nou precies de invloed van onder-of overgewicht op het krijgen van een kindje?   

Overgewicht en vruchtbaarheid

Wanneer je overgewicht hebt, maar een normale menstruatiecyclus dan is de kans groot dat je overgewicht de kans op een zwangerschap niet veel beïnvloedt. Het blijkt dat vrouwen zonder overgewicht een grotere kans hebben om zwanger te raken. Helaas heeft een ander deel van de vrouwen met overgewicht hier meer problemen mee. Bij hen maakt het lichaam een andere hoeveelheden hormonen aan en dit kan de menstruatie en de ovulatie beïnvloeden. Zij krijgen minder eisprongen dan andere vrouwen. Gelukkig is de kans op zwanger worden een stuk groter wanneer je afvalt. Het beste is om te kijken naar je BMI, tussen de 19 en 25 wordt gezien als gezond. Afvallen is niet alleen goed om zwanger te raken, maar ook belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kindje. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op een miskraam en complicaties tijdens de zwangerschap. De kans op zwangerschapsdiabetes is namelijk 15 tot 20 keer zo groot voor vrouwen met overgewicht of obesitas. Obese vrouwen krijgen eerder een kindje met aangeboren afwijkingen. Tenslotte is er een kans dat de baby behoorlijk zwaar wordt geboren en dat hij of zij later ook overgewicht krijgt groter.   

Ondergewicht en vruchtbaarheid

Ook bij ondergewicht geldt dat wanneer je een normale menstruatiecyclus hebt, je kans op zwangerschap over het algemeen niet wordt beïnvloed. De meeste vrouwen met ondergewicht hebben hier jammer genoeg wel problemen mee. Zij hebben een onregelmatige menstruatiecyclus. Je hebt een minimum van 17% lichaamsvet nodig om een normale cyclus te hebben. Ondergewicht betekent niet dat je een eetstoornis hebt, dit kan ook je lichaamsbouw zijn. Het verstandigste is om te proberen aan te komen, een dokter/diëtiste kan je hier goed bij helpen. Sowieso is het goed om naar een dokter te gaan omdat er dan gekeken kan worden naar de eventuele onderliggende reden van je ondergewicht. Het is heel belangrijk voor de baby dat je genoeg aankomt tijdens de zwangerschap, want anders krijgt de baby ook ondergewicht.   Heb jij te maken gehad met problemen door onder-of overgewicht voor of tijdens je zwangerschap? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je