{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Wanneer ben je klaar voor een baby?

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Wanneer ben je klaar voor een baby?

Wanneer ben je klaar voor een baby?

Wanneer ben je klaar voor een baby? Het krijgen van een kind gooit je hele leven om. Het is dan ook een grote stap die veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Er zitten een heleboel leuke en ook minder leuke kanten aan. Misschien droom je al wel van je eerste telg, maar hoe weet je of je echt klaar bent voor een baby?

Afbeelding blog 'Wanneer ben je klaar voor een baby?'

Kinderwens

Om klaar te zijn voor een baby is de eerste stap natuurlijk een kinderwens. Heb je altijd al geroepen dat je ‘later’ kinderen wilt? Dan zit het met die kinderwens waarschijnlijk wel goed, maar wanneer is later? Of je klaar bent voor een baby is vooral een emotionele beslissing: het moet goed voelen. Maar ook praktische zaken zijn belangrijk. Je financiële situatie bijvoorbeeld en de stabiliteit van je relatie. Maar het belangrijkste: ben je bereid om je leven om te gooien om een kind op te voeden?

Klaar voor een baby? Praten!

Vervolgens moet je hier goed over praten met je partner en uitzoeken of jullie op één lijn zitten. Als één van de twee (nog) niet toe is aan kinderen, dan gaat het niet werken. Je hebt elkaars steun namelijk harder nodig dan ooit, wanneer de baby er is. Ook gaat jullie relatie veranderen en het is goed om hier van te voren over te praten.

Als jullie twijfelen of jullie al klaar zijn voor een baby, probeer dan in kaart te brengen waar dit aan ligt. Zijn jullie bang voor de verantwoordelijkheden die een baby met zich mee brengt? Ben je bang dat je je dromen niet meer waar kunt maken als je eenmaal kinderen hebt? Of vind je dat andere dingen, zoals het kopen van een huis,  eerst moeten? De meeste dromen kun je overigens ook met kinderen gewoon nog waarmaken. En wat een huis betreft: baby’s hebben niet veel ruimte nodig, zeker als ze nog niet kunnen lopen. Een groter huis kopen kan dus best nog even wachten.

Klaar voor een baby? Voorlichting

Als jullie serieus aan kinderen denken, kan het handig zijn om eerst eens naar een voorlichtingsbijeenkomst te gaan. Sommige gemeentes bieden een kinderwensspreekuur aan. Dit wordt gehouden door verloskundigen en huisartsen. Hier krijg je informatie over gezond zwanger worden. Waar moet je als aanstaande ouder op letten qua voeding en lifestyle? Tevens wordt er gekeken of je baby risico loopt door erfelijke ziektes. Voor de man is het ook belangrijk om gezond te leven tijdens en na de zwangerschap, dus neem beslist je partner mee naar dit soort bijeenkomsten.

Ben je klaar voor een baby? Twijfels...

Durf je geen beslissing te nemen? Denk hier dan aan: het ideale moment bestaat niet! Er zal altijd iets te bedenken zijn waarom je misschien toch nog niet klaar bent voor een baby, maar het leven houdt heus niet op als je kinderen hebt. En je vruchtbaarheid houdt wel een keer op. Je vruchtbaarheid neemt namelijk na je dertigste al snel af. Zorg dus dat je je kinderwens niet te lang voor je uit blijft schuiven.

Wanneer wist jij dat je klaar was voor een baby? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je