{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Vruchtbaarheid en medicijnen

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Vruchtbaarheid en medicijnen

Vruchtbaarheid en medicijnen

Vruchtbaarheid kan zowel positief als negatief door medicijnen worden beïnvloed. Dit artikel gaat dan ook over een combinatie van beide onderwerpen.

Afbeelding blog 'Vruchtbaarheid en medicijnen'
Vruchtbaarheid kan zowel positief als negatief door medicijnen worden beïnvloed. Dit artikel gaat dan ook over een combinatie van beide onderwerpen.    

Medicijnen die de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden

Bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. Het is daarom ook altijd zeer belangrijk om de bijsluiter van de medicatie die je gaat gebruiken te raadplegen. Hierin vind je de bijwerkingen en de mogelijke wisselwerkingen met andere medicijnen. Lees ook altijd de bijsluiter wanneer je medicijnen bij een drogisterij hebt gekocht of bij de aanschaf van homeopathische middelen. Het meest bekende medicijn dat de vruchtbaarheid negatief beïnvloed is De PIL. Je slikt deze 21 dagen achtereenvolgend en na een rustpauze van 7 dagen begin je opnieuw met slikken. In de tussenliggende periode zal het niet bevruchte eitje door middel van een bloeding uit het lichaam van de vrouw worden verwijderd. In de pil zit oestrogeen en progestageen wat ervoor zorgt dat het slijm van je baarmoeder dikker wordt zodat een zaadcel minder eenvoudig bij de eicel kan komen, en het onderdrukt de eisprong. Echter zijn er ook medicijnen die voor de bevruchting zijn geslikt met een mogelijke negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Denk hierbij aan celdodende medicijnen die tegen kanker worden gebruikt en medicijnen waar de stof retinoïde in zit. Dat zijn medicijnen die worden voorgeschreven voor de behandeling van acne en psoriasis. Naast medicijnen zijn er ook andere factoren die zowel voor de man als de vrouw de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, zoals overmatig alcohol gebruik, roken en (hard)drugsgebruik.   

Medicijnen die de vruchtbaarheid positief beïnvloeden

De arts kan een middel voorschrijven als je al een tijd probeert om zwanger te worden en je hebt het idee dat er een hulpmiddel aan te pas moet komen. Er zijn medicijnen die helpen bij verminderde vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld Puregon. Deze heeft een follikel stimulerend hormoon ook wel, afgekort, FSH genoemd. Dit zorgt bij vrouwen voor de aanmaak van meer eicellen en bij mannen voor de aanmaak van meer zaadcellen.   

Vruchtbaarheid en voedingssupplementen

Om je vruchtbaarheid te stimuleren kun je zeker proberen om voedingssupplementen te slikken zoals vitamine B 12 en foliumzuur. Hoewel het al jaren bekend is dat foliumzuur onder andere helpt bij het verminderen van de kans op een open ruggetje tijdens de zwangerschap zijn er studies (proefschrift Jolanda Boxmeer Erasmus universiteit en een vruchtbaarheidskliniek uit Israël) die nu aantonen dat het nemen van foliumzuur en Vitamine B 12 de vruchtbaarheid ook positief kunnen beïnvloeden. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.   Heb jij medicijnen gebruikt die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden? Reageer ook!   Geschreven door mama Hélena

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je