{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Stoppen met de pil

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Stoppen met de pil

Stoppen met de pil

Je slikt al jaren de pil, maar nu je zwanger wilt worden stop je met de pil. Daardoor zal je menstruatiecyclus veranderen en word je weer vruchtbaar. Spannend!

Afbeelding blog 'Stoppen met de pil'

De pil meest gebruikte voorbehoedsmiddel

De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel van Nederland. De pil zorgt ervoor dat je geen eisprong krijgt en daardoor niet zwanger kan worden. Wanneer je de pil gebruikt en graag zwanger wilt worden, moet je dus eerst stoppen met het slikken van de pil.

Wanneer ben je klaar om te stoppen met de pil?

Sommige stelletjes praten er maanden of zelfs jaren over voordat ze besluiten voor een baby te gaan en te stoppen met de pil. Terwijl andere stellen al besluiten om te stoppen met de pil na een relatie van enkele weken. Het maakt allemaal niet uit, zolang jullie je er maar goed bij voelen.

Natuurlijk zet je daarbij wel een aantal dingen op een rijtje. Ten eerste is het prettig om een stabiele relatie als basis te hebben. Maar ook een aantal andere factoren spelen een rol. Zoals leeftijd, huisvesting en financiën.

Hoe stop je met de pil

Maak eerst de strip gewoon af. Nadat je ongesteld bent geweest kun je zwanger raken. Het is handig om de eerste natuurlijke cyclus af te wachten voordat je probeert zwanger te worden. Dan weet je dat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn verdwenen. En dat maakt de kans om zwanger te worden een stuk groter. En je weet ongeveer wanneer de ovulatie is. Zo kun je straks uitrekenen wanneer de bevruchting plaatsvond enwanneer je uitgerekend bent.

Hoe lang duurt het voor je ongesteld wordt na het stoppen met de pil

Nadat je bent gestopt met het slikken van de pil, is het even afwachten hoe lang het duurt tot je weer natuurlijk ongesteld wordt. Je lichaam moet wennen aan het afgeven van de hormonen om een ovulatie te krijgen.

Sommige vrouwen worden meteen na vier weken al ongesteld, bij anderen kan dit een stuk langer duren. Maak je geen zorgen wanneer dit een aantal maanden duurt. Vooral als je jaren de pil hebt geslikt is dat heel normaal.

De pil en toch zwanger

Het kan gebeuren dat je zwanger wordt terwijl je de pil slikt. Deze kans is ongeveer 1% en wordt groter wanneer je de pil niet goed inneemt. Het is erg belangrijk dat je de pil elke dag rond een vaste tijd inneemt.

Door overgeven of diarree kan het zijn dat de pil niet heeft gewerkt. Je kunt dan het beste nog een pil slikken. Verder werkt de pil niet goed wanneer je antibiotica gebruikt.

Tenslotte is het ook mogelijk dat de pil niet sterk genoeg is en dat je lichaam toch een eisprong aanmaakt. Als je zwanger bent en de pil slikt, moet je meteen stoppen met de pil. Gelukkig heeft de pil geen schadelijke gevolgen voor het kindje.

Ben jij net gestopt met de pil of van plan om binnenkort te stoppen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je