{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Een kind: relatiebevorderend?

Advies > Zwanger worden > Kinderwens > Een kind: relatiebevorderend?

Een kind: relatiebevorderend?

Als je een kind krijgt, staat je leven ineens op zijn kop, nietwaar? Iedere ouder zal dat beamen, iedere ouder herkent dat. Alles is ineens anders, er is iemand in je leven gekomen die ineens het allerbelangrijkste is.

Afbeelding blog 'Een kind: relatiebevorderend? '

Op je kop

Als je een kind krijgt, staat je leven ineens op zijn kop, nietwaar? Iedere ouder zal dat beamen, iedere ouder herkent dat. Alles is ineens anders, er is iemand in je leven gekomen die ineens het allerbelangrijkste is. Waarschijnlijk begint dat veranderen zelfs al voordat de baby er daadwerkelijk is. Wanneer je zwanger bent heb je wellicht last van zwangerschapskwaaltjes, je bent vermoeider dan anders, je kunt minder lang op je benen staan enz. Kortom, je zult niet meer dezelfde persoon zijn die nog vrolijk met vriendinnen ging stappen en met je partner tot laat kon doorzakken. Is de baby er eenmaal, dan moet je eerst bijkomen en herstellen in je kraambed en waarschijnlijk ook nog wel een poosje daarna. Je moet wennen aan het mama zijn, je partner moet wennen aan het papa zijn. En dat verandert niet, elke nieuwe fase in het leven van je kindje, betekent ook een nieuwe fase in jouw leven als vrouw, mama, partner, vriendin, collega enz. Wat kan er dan zoal veranderen?

Mama en partner

Je partner kent jou alleen als vrouw, niet als moeder. En toen werd je zwanger... Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap nergens last van en zelfs meer zin in seks dan normaal, maar de meeste vrouwen zijn niet zulke geluksvogels. Misselijkheid, vermoeidheid, last van je rug, last van je bekken, het zijn maar een paar zwangerschapskwaaltjes van de enorme lijst waar je last van kunt krijgen. Dat heeft natuurlijk invloed op je relatie met je partner. 


In een ideale situatie heb je er samen voor gekozen om zwanger te worden en een kind te krijgen, dus mag je verwachten dat je partner ook wel begrip voor je heeft tijdens je zwangerschap. Toch kunnen sommige dingen voor mannen onverwacht komen, of ander zijn dan hij verwacht had, of mannen kunnen sommige dingen simpelweg niet begrijpen, denk aan emotionele buien van vrouwen bijvoorbeeld. De oplossing? Praten, praten, praten. Vertel je partner waar je last van hebt en waar hij je eventueel mee kan helpen. Mannen willen graag iets doen en meehelpen, meewerken aan een oplossing. Dan is de baby eindelijk daar, en verandert er weer een heleboel in je leven en je relatie met je partner. Ineens is hij niet meer het middelpunt van je leven, maar is er een baby die je liefde, aandacht en zorg nodig heeft. Gebroken nachten, daarbij horende vermoeidheid, emotionele buien door de zwangerschapshormonen en alles wat bij het ontzwangeren hoort, herstellen van de bevalling, het maakt het er allemaal niet makkelijker op. Misschien valt het allemaal een beetje tegen in het begin, de baby die veel huilt, de nachtelijke voedingen, vooral voor je partner. Alles is immers die eerste periode vooral op mama en de baby gericht. Vergeet daarom ook niet om je partner er bij te betrekken, ook al vind je het nog zo eng om hem die luier te laten doen en de baby in bad te laten doen, doe het toch maar. Het neemt jou namelijk wat zorg uit handen, je kunt zelf even bijkomen en hij heeft het idee dat hij er ook bij betrokken wordt en iets nuttigs doet. Spreek samen af wat je doet met de nachtvoedingen zodat niet een van jullie oververmoeid raakt. Heb je ergens last van, lichamelijke pijn of ongemakken, bespreek dat ook zodat hij begrijpt wat je dwars zit. Seks na de bevalling? Sommige vrouwen doen dat al na 6 weken, andere vrouwen doen er rustig een paar maanden of een jaar over voordat ze daar aan toe zijn. Vooral na een heftige bevalling kan het heel goed zijn dat je dat harstikke eng vind en dat het echt even duurt voordat je daar aan toe bent. Ook hier zal, in een ideale wereld, de ideale partner, daar begrip voor hebben en je zoveel tijd geven als je nodig hebt. Maak ook dit bespreekbaar met je partner, schaam je daar vooral niet voor, je partner is waarschijnlijk die eerste keer ook bang om jou pijn te doen en wil ook graag weten wat jij graag wel en niet wilt. En bedenk: je kunt ook op andere manieren seks hebben en het langzaam opbouwen. Stop in ieder geval niet met ‘gewoon’ knuffelen, om die intimiteit tussen jullie te behouden en bespreek je angsten.

Mama en vriendinnen

Heb je vriendinnen die zelf ook al moeder zijn of zwanger zijn? Top, die begrijpen waar je het over hebt! Toch? Of niet... Vaak kun je bij vriendinnen die zelf moeder zijn of zelf zwanger zijn, heel goed je ei kwijt. Ze luisteren graag naar je, ze weten immers zelf hoe het is om zwanger te zijn, een bevalling mee te maken, een kind op te voeden en hoe je daar je leven omheen bouwt. Heb je advies nodig of een mening, dan zijn ze daar ook voor je. Totdat je ineens een vriendin tegenkomt die het totaal anders doet dan jij en die niet onder stoelen of banken steekt dat ze jouw methode maar helemaal niets vindt. Hoe ga je daar dan mee om? Heel veel vrouwen krijgen te maken met al dan niet ongevraagd advies en ook dat begint al tijdens je zwangerschap. Ben je daar niet van gediend, dan kun proberen het naast je neer te leggen en op jouw eigen manier door te gaan, of je kunt tactvol proberen te zeggen dat je het liever op jouw manier doet. Hetzelfde geldt voor opvoeden. Soms kun je heerlijk met vriendinnen praten over de driftbuitjes van je peuter en vind je onderling veel herkenning. Soms kom je iemand tegen die het beter weet en moet je een manier vinden om daar mee om te gaan. Lastiger nog kan het zijn met vriendinnen die zelf geen kinderen hebben en zich maar moeilijk voor kunnen stellen hoe je leven is verandert. Je hebt niet meer overal tijd voor, of overal energie voor, je kunt niet meer impulsief besluiten uit te gaan en door te zakken, misschien heb je daar ook wel helemaal geen behoefte meer aan. Mensen met kinderen hebben het vaak over hun kinderen, dat is volkomen normaal, ze zijn immers een heel erg belangrijk onderdeel van je leven, je bent trots op ze en vertelt graag en veel over ze. Maar voor mensen zonder kinderen lijkt het soms alsof je alleen nog maar over je kinderen praat en over niets anders meer. Sommige vriendinnen zullen daar alle begrip voor hebben. Misschien zijn er ook vriendschappen die zullen doodbloeden omdat jullie inmiddels te veel van elkaar verschillen en uit elkaar gegroeid zijn. Het is aan jou zelf om te bepalen in welke vriendschappen je extra moeite wilt steken, welke vriendinnen echt naar je luisteren en waar je je verhaal kwijt kunt en jezelf kunt zijn. 

Mama en collega

Ben je een werkende mama? Dan heb je nog een rol om te combineren met je mama-zijn, namelijk die van werknemer en collega. Zeker vlak voor en na je zwangerschapsverlof kan het best moeilijk zijn op je werk. Je kunt moeite hebben met je te concentreren, je zit misschien niet meer zo lekker achter je bureau met je dikke buik of je bent de hele tijd misselijk en vermoeid en na je verlof zit je nog met je hoofd volop op ‘babyplaneet’. Doet je werkgever moeilijk? Zoek dan eerst uit welke rechten je allemaal hebt als zwangere werknemer. Je werkgever mag niet zomaar meer alles van je vragen, je hebt recht op extra pauze, recht op vrije tijd voor bezoek aan verloskundigen e.d. Laat je niet kisten en zorg dat je goed geïnformeerd bent over welke rechten en plichten je hebt als zwangere werknemer, ook voor wanneer je terugkomt van verlof. Voor jezelf en voor je collega’s is het ook weer even wennen als je terugkomt van je verlof. Je bent immers minstens 16 weken weggeweest. Niet al je collega’s - zeker die zonder kinderen niet - zullen zitten te wachten op je verhalen over je zwangerschap en je bevalling en je baby. Wil je toch je ei kwijt, zoek dan die ene collega op die wel altijd een luisterend oor voor je heeft. Geef jezelf na je verlof de tijd om weer te wennen op je werk. Heb je misschien nog vakantiedagen over die je kunt ‘missen’? Misschien kun je beginnen met halve dagen werken of misschien kun je ouderschapsverlof opnemen (let op, dit is vaak onbetaald). Je werkgever mag je dit niet weigeren, dus als je dit graag wilt, informeer jezelf dan van tevoren goed.

Gewoon mama

Hoe dan ook, als je moeder wordt zullen alle relaties die je in je leven hebt veranderen. Alles verandert als je een kind krijgt en daar is niets mis mee. Je zult er alleen aan moeten wennen en je omgeving ook. Belangrijk is om niet te onderschatten hoeveel je relaties zullen veranderen en dat je er wel moeite in moet blijven steken om je relatie met je partner, vriendinnen, eventueel werk enz. goed te houden. Blijf praten met elkaar en steun elkaar! Geschreven door mama Anouck

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je