{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Zwanger worden tijdens de menstruatie

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Zwanger worden tijdens de menstruatie

Zwanger worden tijdens de menstruatie

Kan ik zwanger worden tijdens mijn menstruatie? Zwanger proberen te worden is vaak een tijd van onzekerheid en kan dan ook vele vragen oproepen. Zo vragen vrouwen zich bijvoorbeeld regelmatig af wanneer ze nou hun vruchtbare periode hebben en of ze zwanger kunnen worden tijdens de menstruatie.

Afbeelding blog 'Zwanger worden tijdens de menstruatie'

Kans op een zwangerschap in het algemeen

In principe is de kans om zwanger te worden het grootst tijdens de ovulatie, waarbij er dus een eisprong is. Als je op de juiste tijd gemeenschap hebt, is er een redelijke kans dat er een bevruchting plaatsvindt. De meeste vrouwen met een regelmatige cyclus (tussen de 28 en 30 dagen) hebben hun ovulatie ongeveer 14 dagen ná de laatste menstruatie, al kan dit variëren tussen de 7 en 19 dagen.

Er zijn ook veel vrouwen waarbij de menstruatiecyclus niet altijd regelmatig is en de eisprong ook later of juist eerder kan volgen. Indien er net voor de eisprong gemeenschap plaatsvindt, is de kans op een zwangerschap vrij groot.

Zwanger worden tijdens de menstruatie?

Spermacellen kunnen nog 4 tot zelfs 7 dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven. Dus in gevallen waarbij de vrouw een erg korte cyclus heeft van bijvoorbeeld 21 dagen en een korte menstruatie van bijvoorbeeld 4 dagen, zou het in theorie mogelijk kunnen zijn dat er een bevruchting plaats vindt tijdens de menstruatie. Dit is uiteraard alleen mogelijk indien er gemeenschap plaatsvindt tijdens de menstruatie.

Kort samengevat; wanneer je gemeenschap hebt in één van de laatste dagen van de menstruatie kan het zijn dat de spermacellen in leven blijven in het lichaam en er alsnog een bevruchting optreedt als de menstruatie voorbij is. Deze kans is echter erg klein. Bovendien hebben de meeste vrouwen niet graag gemeenschap tijdens de menstruatie omdat dit vaak gepaard gaat met krampen en veel bloedverlies.

Conclusie: hele kleine kans op zwanger worden tijdens de menstruatie

Ieder lichaam is weer anders en het verschilt dus per vrouw hoe de menstruatiecyclus werkt. Bij de ene vrouw komt de menstruatie altijd op dezelfde tijd en zij heeft dan waarschijnlijk na ongeveer 14 dagen haar eisprong. Bij de andere vrouw kan de cyclus juist onregelmatig zijn, waardoor het moeilijk is om te bepalen wanneer nou precies de meest vruchtbare periode is. In dit geval zou het dus mogelijk kunnen zijn dat er een bevruchting plaatsvindt rond de menstruatie, al blijft de kans nog steeds erg klein.

Ben jij zwanger geworden tijdens de menstruatie? Deel het hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je