{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Wanneer word ik zwanger?

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Wanneer word ik zwanger?

Wanneer word ik zwanger?

Je meest vruchtbare dagen zijn tijdens je ovulatie of eisprong. Dan kun je zwanger worden, grotere kans op zwangerschap. Na de bevruchting kun je een zwangerschapstest doen.

Afbeelding blog 'Wanneer word ik zwanger? '

Wanneer je graag zwanger wilt worden kun je uitrekenen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Tijdens je ovulatie of eisprong ben je vruchtbaar. Je kunt je ovulatie berekenen door te temperaturen. Bij de temperatuurmethode meet je elke dag je temperatuur rond het zelfde tijdstip, vanaf je 1e dag van je menstruatie. Rond de eisprong wordt je temperatuur minimaal 0,2 graden hoger dan daarvoor.


De bevruchting

Zodra je weet wanneer je meest vruchtbare dagen zijn, dan is de kans op een zwangerschap verhoogd als je rond die dagen geslachtsgemeenschap hebt met je partner. Er wordt geschat dat een zaadcel ongeveer 72 uur in leven blijft en een eicel maximaal 24 uur leeft. De eicel die tijdens de eisprong is vrijgekomen uit de eierstok wordt opgevangen door de eileider. De zaadcel moet na ejaculatie vlug opzoek naar de eicel om hem te bevruchten. Op het moment dat de zaadcel met zijn kop de eicel doorboort, ben je bevrucht.

Zwanger

Nu de zaadcel de eicel bevrucht heeft, smelten ze samen tot 1 cel. De cel gaat zich delen en vervolgt zijn reis naar de baarmoeder om zich aan het baarmoederslijmvlies wat nu heel dik is, vast te zetten. Het vastzetten aan het baarmoederslijmvlies heet innesteling en dit gebeurt ongeveer 5 tot 8 dagen na je ovulatie. Je lichaam gaat nu het HCG hormoon produceren en vanaf nu ben je echt zwanger. Je kunt nu door het HCG hormoon ook last krijgen van eerste zwangerschapssymptomen zoals vermoeidheid, versterkte geur- en smaakwaarneming, duizeligheid, hoofdpijn, pijnlijke of tintelende borsten en misselijkheid.

Zwangerschapstest

Nu je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest gaan doen. Deze kun je bij de drogist of apotheek kopen en thuis doen. Er zijn verschillende soorten op de markt, maar bij allemaal wordt je urine gebruikt om aan te tonen dat je lichaam het HCG hormoon aanmaakt. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing door en volg deze ook exact op. Alleen zo geeft de zwangerschapstest een betrouwbare uitslag.

Positieve zwangerschapstest

Het is echt waar, je hebt een positieve zwangerschapstest in handen! Misschien voel je jezelf gelijk al zwanger en heb je last van zwangerschapsverschijnselen of misschien juist helemaal niet. Misschien vertel je het gelijk aan iedereen of alleen aan je partner? Ook mag je nu de verloskundige gaan bellen zodat er een afspraak gemaakt kan worden voor een intakegesprek. Dit gebeurt zo rond de 8 tot 10 weken. 

Was jij erg bezig met zwanger worden of liet je het meer los? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je