{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Sperma-allergie

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Sperma-allergie

Sperma-allergie

Sperma-allergie. Het is heel zeldzaam, maar het komt voor. Bij een allergie tegen sperma reageert het lichaam op de samenstelling van het sperma en dat veroorzaakt verschillende klachten.

Afbeelding blog 'Sperma-allergie'

Klachten vrouw bij sperma-allergie

Sperma-allergie (ook wel SPA genoemd, spermaplasma-allergie) uit zich bij vrouwen door klachten tijdens of na geslachtsgemeenschap. Deze klachten variëren van jeuk of een branderig gevoel in de vagina tot huiduitslag zoals netelroos. Bij orale seks kunnen klachten als opgezwollen tong en lippen voorkomen.

De klachten komen over het algemeen niet bij vrouwen voor wanneer zij gebruik maken van een condoom. Het blijkt dat de allergische reactie ontstaat wanneer een eiwit, aanwezig in het sperma, in contact komt met de huid van de vrouw. Bij gebruik van een condoom wordt dit contact vermeden.

Klachten man bij sperma-allergie

Bij mannen is de reactie lastiger te voorkomen. Wanneer het sperma de testikels verlaat en in de zaad- en urineleider terecht komt, treedt er een auto-immuun reactie op. Hierbij reageert het immuunsysteem op lichaamseigen stoffen en zorgt voor klachten die vergelijkbaar zijn met die van een pollenallergie: vermoeidheid, last van de spieren, een loopneus en rode ogen.

Een sperma-allergie bij de man wordt ook wel Post Orgasmic Illness Syndrome of POIS genoemd.

Wat kun je doen tegen een sperma-allergie

De klachten die een vrouw krijgt bij een sperma-allergie, zijn te voorkomen door een condoom te gebruiken. Bij mannen kan een gewenningskuur (hyposensibilisatie) in het ziekenhuis uitkomst bieden. Hierbij wordt met regelmaat onderhuids verdund sperma ingespoten. Het lichaam kan op deze manier ‘wennen’ aan het sperma en zal het na verloop van tijd als lichaamseigen stof beschouwen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je