{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Ovulatie: wat is het en hoe werkt het?

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Ovulatie: wat is het en hoe werkt het?

Ovulatie: wat is het en hoe werkt het?

Hoe werkt de ovulatie en hoe bereken je dit? Handige tips voor als je zwanger wilt worden.

Afbeelding blog 'Ovulatie: wat is het en hoe werkt het?'

Een ovulatie is noodzakelijk voor een zwangerschap, maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? Als je graag zwanger wilt worden is het erg handig om te weten hoe de menstruatiecyclus in elkaar steekt en wanneer je meest vruchtbare dagen en je ovulatie zijn. Hieronder volgt daarover een uitleg.

Wat is ovulatie?

Een ander woord voor ovulatie is eisprong. Het is als het ware het gereedkomen van een eicel uit de eierstok. De eicel baant een weg via de eileider naar de baarmoeder. Aangezien zaadcellen in het lichaam van de vrouw meerdere dagen in leven kunnen blijven, is het niet nodig om op de dag van de ovulatie geslachtsgemeenschap te hebben om een bevruchting te laten plaatsvinden (oftewel: zwanger te kunnen raken). Zaad blijft gemiddeld 3 dagen leven, waardoor je dus vanaf 3 dagen voor de eisprong kunt vrijen als je zwanger wilt worden.

De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start LH-piek (luteïniserend hormoon). Dit is de meest vruchtbare periode van de menstruatiecyclus en dus het beste moment om zwanger te worden. Dit proces vindt bij de vrouw één maal per menstruatiecyclus plaats, in het midden van de cyclus. Daarbij komt er in één van de twee eierstokken een eicel tot rijping. Dit wordt zo genoemd omdat de ovaria niet rechtstreeks aan de eitrechter en dus de eileider vastzitten, maar met een vlies onder de trechter 'hangen'. De rijpe eicel moet dus bij de ovulatie een kleine 'sprong' maken om in de eileider terecht te komen.

Na de ovulatie kan de eicel nog maar enkele uren bevrucht worden door een zaadcel om tot de ontwikkeling van een embryo te komen. In sommige gevallen komen er bij toeval twee eicellen tot rijping per cyclus. In geval van bevruchting kan op die manier een twee-eiige tweeling ontstaan.

Hoe herken je de ovulatie?

  • Sommige vrouwen voelen de ovulatie. Ze hebben enkele uren zeurende steken aan de onderbuik
  • Door een ovulatietest te doen: bij de apotheek of drogist kan je ovulatietesten kopen. Deze lijken een klein beetje op zwangerschapstesten. Het LH (luteïniserend hormoon) is een hormoon dat de eisprong veroorzaakt. Ongeveer 24 tot 36 uur voor de eisprong wordt de concentratie van het LH tien tot twintig keer zo hoog. De Ovulatietest meet de aanwezigheid van dit hormoon in de urine. De stijging van de LH-concentratie geeft aan dat je twee vruchtbaarste dagen zijn begonnen
  • De temperatuurmethode: dit doe je door iedere ochtend je temperatuur op te maken. Net na de eisprong is de lichaamstemperatuur 0,2 tot 0,5 graden hoger dan anders. Deze stijging wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron dat na de eisprong in het bloed komt. Wanneer je menstrueert, daalt je lichaamstemperatuur samen met het progesterongehalte weer. Wanneer je zwanger bent, blijft de lichaamstemperatuur verhoogd
  • Je baarmoederslijmvlies goed bekijken: Je kunt vlak voor de eisprong van het slijm draden trekken. vochtiger dan Dit elastische baarmoederhalsslijm zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals kunnen bereiken om zo verder de baarmoeder in te gaan. Zodra de eisprong voorbij is, verdwijnt ook het baarmoederslijm weer. De schaamlippen zijn verder ook vochtiger dan normaal
  • Berekenen: vrouwen met een regelmatige ovulatie kunnen die zelf berekenen, daarnaast zijn er verschillende testen die je kunt doen

Problemen met de ovulatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de eisprong (een keer) uitblijft. Wanneer je zwanger wilt worden en geen eisprong hebt of denkt te hebben, kun je dit met je huisarts bespreken.

Herken jij je ovulatie of gebruik je een bepaalde methode? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je