{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Ovulatie: temperatuurmethode

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Ovulatie: temperatuurmethode

Ovulatie: temperatuurmethode

Bij de temperatuurmethode ga je dagelijks je lichaamstemperatuur bijhouden om zo je eisprong of ovulatie te vinden voor vruchtbare dagen met als doel: zwanger worden. Tijdens je ovulatie of eisprong ben je vruchtbaar. Als je tijdens je je vruchtbare dagen geslachtsgemeenschap hebt, vergroot je de kans op een zwangerschap. In dit artikel vertellen we je graag hoe de ovulatie temperatuurmethode werkt.

Afbeelding blog 'Ovulatie: temperatuurmethode'

Ovulatie (eisprong)

Een maal per menstruatiecyclus vindt de ovulatie plaats. Op dat moment verlaat een rijpe eicel de eierstok en is dan klaar voor bevruchting. Een eicel overleeft gemiddeld maar 24 uur, dus ben je eigenlijk maar 1 dag per maand op zijn vruchtbaarst. Meestal vindt de ovulatie ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats. Dus als je een regelmatige cyclus hebt, zou je ongeveer kunnen bepalen wanneer dit is en wanneer je dus seks moet hebben om de meeste kans te hebben zwanger te raken.

Echt nauwkeurig is deze methode niet, omdat bij de meeste vrouwen de eisprong en menstruatie toch nog wel eens een dag willen verspringen. Natuurlijk zijn er ook allerlei testen op de markt om te kunnen testen wanneer je ovulatie plaatsvindt, maar deze zijn vaak prijzig. Een goedkopere methode en een redelijk nauwkeurige methode is de temperatuur methode. Deze kun je toepassen bij zowel een regelmatige als een onregelmatige cyclus.

Ovulatie temperatuurmethode

Bij de temperatuurmethode ga je dagelijks je lichaamstemperatuur bijhouden. Begin op de eerste dag van je menstruatie. Dit moet je doen op een vast tijdstip op de dag, het liefst ’s ochtends na het ontwaken, omdat je dan nog geen activiteiten hebt verricht die de lichaamstemperatuur zouden kunnen verhogen.

Het is ook belangrijk dat je iedere dag dezelfde digitale thermometer gebruikt (liefst met twee cijfers achter de komma), omdat deze onderling nog wel eens afwijkingen kunnen vertonen. Je meet je temperatuur bij voorkeur rectaal. Dit is de meest betrouwbare manier om je lichaamstemperatuur nauwkeurig te meten.

Schrijf vervolgens je temperatuur iedere dag op. Op het moment van de eisprong zakt bij veel vrouwen de temperatuur iets (niet bij iedere vrouw) en na de ovulatie stijgt de temperatuur met 0,2 tot 0,5 graad. Als je dit een aantal maanden bijhoudt kun je dus een patroon gaan ontdekken in je cyclus en zo gaan bepalen wanneer je je eisprong zou moeten hebben.

Nadelen temperatuurmethode

  • Een nadeel van de temperatuurmethode is dat je op het moment dat je een hogere temperatuur meet, je je eisprong al hebt gehad en dus eigenlijk al te laat bent. Maar als je het een aantal maanden volhoudt, zou je wel moeten kunnen inschatten wanneer de ovulatie plaats zou moeten vinden.
  • Tijdrovend. Het duurt heel lang, zeker een aantal maanden, voor je een patroon kan ontdekken in je cyclus en dus kunt bepalen wanneer je je eisprong hebt.
  • Een derde minpunt is dat je heel consequent moet zijn in het tijdstip waarop je je temperatuur meet. Dat kan dus betekenen dat je in het weekend je wekker moet zetten.

Kortom de temperatuurmethode is dus een goede methode om te kunnen bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt, mits je consequent iedere dag dezelfde handelingen verricht. Pas wel op dat het teveel bezig zijn met zwanger worden, niet juist in je nadeel gaat werken. Het kan namelijk een behoorlijke druk op jezelf, je partner en jullie relatie leggen.

Heb jij ervaring met de temperatuurmethode? Reageer ook!

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je