{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Hoe weet je wanneer je ovulatie begint?

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Hoe weet je wanneer je ovulatie begint?

Hoe weet je wanneer je ovulatie begint?

Ovulatie is een ander woord voor eisprong. Tijdens de ovulatie ben je vruchtbaar. Als je graag zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je ovulatie is. Dit is namelijk het beste moment om te vrijen met de grootste kans om zwanger te raken.

Afbeelding blog 'Hoe weet je wanneer je ovulatie begint?'

Menstruatiecyclus en vruchtbaarheid 

Vaak wordt gedacht dat je ovulatie op de 14e dag na je eerste menstruatiedag is. Maar het is voor iedere vrouw anders. Per vrouw kan verschil zitten in de lengte van de cyclus, maar ook in de folliculaire fase (de fase voor je eisprong) en de luteale fase (de fase na je eisprong).

Over het algemeen is de ovulatie gemiddeld 10 tot 14 dagen voor je nieuwe menstruatie. Maar omdat ook de folliculaire fase van je cyclus niet bij iedereen hetzelfde is, heeft de ene vrouw op cyclusdag 14 haar eisprong, terwijl een ander dat pas op cyclusdag 20 heeft. Er zijn verschillende manieren om uit te vinden wanneer jouw ovulatie of eisprong is en wanneer je dus vruchtbaar bent.

Signalen ovulatie

Sommige vrouwen voelen rond de eisprong een menstruatieachtige pijn of steken in hun baarmoeder. Dit kan een indicatie zijn dat de eisprong eraan komt. Ook je borsten kunnen voller of strakker aanvoelen en je libido stijgen.

Als je eisprong dichterbij komt, zul je merken dat je meer cervixslijm verliest dan in het begin van je cyclus. Ook verandert je slijm van kleur en textuur. Net na de ongesteldheid is er weinig slijmverlies. Als je het slijm ziet, lijkt het troebel en is het niet rekbaar tussen je vingers. Hoe dichterbij je eisprong, hoe helderder en elastischer het slijm. Je kunt er draden van trekken tussen je vingers. Na de eisprong wordt het slijmverlies weer minder en het slijm is weer troebel.

Ovulatietest toont je eisprong

Om zo goed mogelijk te weten te komen wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je ook ovulatietesten gebruiken. Een ovulatietest meet de aanwezigheid van LH (luteïniserend hormoon, een hormoon dat ervoor zorgt dat de eicel rijpt en vervolgens springt) in je urine. Er is altijd wel LH aanwezig in de urine, maar als je eitje springt, is de hoeveelheid LH ineens veel sterker aanwezig. Voor deze testen gebruik je geen ochtendurine, omdat de LH-piek pas later op de dag plaatsvindt.

Je kunt de testen gebruiken om een duidelijk beeld te krijgen wanneer je eisprong eraan komt. Pas als de testlijn net zo donker of donkerder is dan de controlelijn, is de test positief en zal de eicel binnen 48 uur springen. Daarna zal de testlijn op de test ook weer lichter worden.

Temperaturen om je vruchtbaarheid te meten 

Een andere methode om duidelijkheid in je cyclus te krijgen en je eisprong op te sporen, is 'temperaturen'. Dit houdt in dat je elke dag ’s morgens op het hetzelfde tijdstip je basale lichaamstemperatuur opmeet. Dit kun je het beste anaal opmeten, dat is het meest accuraat.

Als je je lichaamstemperatuur opmeet, zul je zien dat je temperatuur net voor je eisprong een klein beetje daalt en net na je eisprong een beetje stijgt. Om je eisprong zo goed mogelijk te berekenen, kun je het beste je cyclus een aantal maanden goed monitoren. Als je een duidelijk beeld hebt van het verloop van je cyclus, kun je op die manier je eisprong berekenen en rond die tijd gemeenschap hebben om zo de kans op een zwangerschap te vergroten.

Herken jij je ovulatie? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je