{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Hoe lang duurt het om zwanger te worden

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Hoe lang duurt het om zwanger te worden

Hoe lang duurt het om zwanger te worden

Hoe lang duurt het om zwanger te worden? Wij vertellen je de gemiddelde tijd die het kost om zwanger te worden inclusief tips om sneller zwanger te worden.

Afbeelding blog 'Hoe lang duurt het om zwanger te worden'

Je hebt de beslissing genomen: je wilt zwanger worden! Je stopt met de pil of het gebruik van andere anticonceptiemiddelen. Begin ook met het slikken van foliumzuur, dit voorkomt het ontstaan van een open ruggetje. Foliumzuur bevordert niet het zwanger worden zelf. De ene vrouw is sneller zwanger dan de andere. Houd je vruchtbare dagen goed in de gaten. In dit artikel lees je ook nog andere factoren waar je rekening mee kunt houden als je zwanger wilt worden.

Hoe lang duurt het om zwanger te worden?

De meeste stellen zijn zwanger binnen een jaar. Er zijn wel een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het langer duurt voor je zwanger bent. Onder andere je leeftijd en of je rookt kunnen van invloed zijn hierop. Gemiddeld genomen vind je hieronder hoe lang het gemiddeld duurt voordat je zwanger bent:

 • 30% van de vrouwen is binnen drie maanden zwanger
 • 70% is binnen een half jaar in verwachting
 • 80% van de vrouwen is binnen een jaar zwanger
 • 90% is na twee jaar in verwachting

Factoren die een rol spelen bij het zwanger worden

Er zijn factoren die bepalen hoe lang het duurt om zwanger te worden:

 • Leeftijd: Als je onder de leeftijdsgrens zit van 30 jaar, dan heb je iedere maand zo’n 15-25% kans om zwanger te worden.  Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans iedere maand wordt. Na de 40 jaar zijn de man en vrouw beide verminderd vruchtbaar. De kwaliteit van de eicel en zaadcellen zijn verminderd.
 • Negatieve invloeden: Roken en het gebruik van alcoholische dranken verminderen de kans op zwanger worden. Daarnaast zijn beide schadelijk voor een ongeboren baby. Wil je graag zwanger worden? Stop dan met roken en verminder het gebruik van alcohol. De huisarts kan je hier eventueel bij helpen. Ook overgewicht en ondergewicht hebben een negatieve invloed op het zwanger worden.
 • Wel of geen eisprong: Een eisprong is noodzakelijk om zwanger te worden. Zonder eisprong kan er geen bevruchting plaatsvinden. Soms duurt het een tijdje voordat je cyclus op gang komt na het stoppen met de pil.
 • Lichamelijke gezondheid: Een gezond lichaam is van belang bij het zwanger worden. Eet gezond en beweeg voldoende. Bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op het zwanger worden, bespreek dit eventueel met je huisarts.
 • Psychische gezondheid: Angst en stress hebben invloed op het zwanger worden. Stress kan invloed hebben op de menstruatiecyclus. Maak van het zwanger worden geen verplichting. Dit komt de vrijpartij niet ten goede en heeft juist een averechts effect op het zwanger worden.

Tips om sneller zwanger te worden

Soms moet je moeder natuur een handje helpen. Er zijn genoeg manieren om een zwangerschap te bevorderen:

 • Houd je cyclus bij door middel van een menstruatiekalender, zo kun je bekijken wanneer je ongeveer je eisprong hebt. De eisprong vindt meestal plaats 14 dagen voor de eerste dag van je menstruatie. Er zijn speciale apps die je hiervoor kunt downloaden, bijvoorbeeld LoveCycle.
 • Heb je een onregelmatige cyclus? Gebruik dan ovulatietesten of maak gebruik van de temperatuur methode.
 • Vrij in je vruchtbare periode om de dag.
 • Het missionarisstandje is het beste standje voor het orgasme.
 • Blijf na het vrijen ongeveer tien tot vijftien minuten liggen, ga niet meteen plassen.
 • Zorg voor een goede vrijpartij, maak het vrijen geen verplichting!
 • Sommige zeggen dat het helpt als de vrouw ook tot een orgasme komt tijdens de daad.

Als zwanger worden langer duurt

Het is heel begrijpelijk dat het iedere maand weer een teleurstelling is als je zwanger probeert te worden en het niet lukt. Als je langer bezig bent, hoeft dit niet te betekenen dat er iets ‘mis’ is met jou of je partner, soms duurt het gewoon langer om zwanger te worden.

Wanneer naar de dokter

Als je een jaar of langer bezig bent met zwanger raken en het nog niet is gelukt, dan is het slim om contact op te nemen met de dokter. Hij kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Wellicht wordt je gewoon uit jezelf zwanger als je blijft proberen, maar het kan ook een vruchtbaarheidsprobleem zijn. Ben je ouder dan 35 jaar? Dan is het verstandig om na een half jaar proberen om zwanger te raken, naar de dokter te gaan.

Hoe lang duurde het bij jou voordat je zwanger werd? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je