{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Alles over de vrouwelijke cyclus

Advies > Zwanger worden > Hoe zwanger worden > Alles over de vrouwelijke cyclus

Alles over de vrouwelijke cyclus

De start van de vrouwelijke cyclus vindt plaats op de eerste dag van de menstruatie. De eerste dag van de eerstvolgende menstruatie is de laatste dag

Afbeelding blog 'Alles over de vrouwelijke cyclus'

De start van de vrouwelijke cyclus vindt plaats op de eerste dag van de menstruatie. De eerste dag van de eerstvolgende menstruatie is de laatste dag van de cyclus. In de meeste gevallen duurt een cyclus ongeveer 28 dagen. Dit is echter niet bij elk vrouw het geval. Een cyclus kan variëren van 24 tot 35 dagen. Ook kan er sprake zijn van een onregelmatige cyclus, dan verschilt het aantal dagen tussen de menstruatie. Hierdoor is het lastiger te bepalen wanneer de eisprong plaats zal vinden.   

De vrouwelijke cyclus: verschillende fasen

Elke menstruatiecyclus bestaat uit twee fasen. Tijdens de eerste fase zullen de eicellen rijpen en vervolgens tijdens de tweede fase, direct na de eisprong, zullen de eierstokken progesteron aanmaken zodat de baarmoeder een embryo niet zal afstoten. Is er sprake van een periode langer dan zes weken tussen twee menstruaties dan zal er niet altijd een eisprong plaatsvinden. Dit betekent feitelijk dat zwanger worden lastiger is dan bij een vrouw die elke drie tot vijf weken menstrueert. Ook bij een extreem korte cyclus, dat wil zeggen korter dan drie weken, is de kans op een zwangerschap kleiner. In deze gevallen kan het bijhouden van een temperatuurcurve hulp bieden bij het bepalen van het moment van eisprong. In beide gevallen is het bij het uitblijven van een zwangerschap raadzaam om tijdig een arts te raadplegen. In de meeste gevallen is de hoogste vruchtbaarheid dan wel twee weken voor de menstruatie. Ook bij een korte of lange cyclus zal het moment van eisprong ongeveer veertien dagen voor de volgende menstruatie plaatsvinden.  

De vrouwelijke cyclus en de vruchtbare periode

Om te berekenen wanneer je vruchtbare periode is kun je gebruik maken van een vruchtbaarheidswijzer. Deze wijzer, die te vinden is op het internet, geeft diverse cyclussen weer met daarin gemarkeerd wanneer de vruchtbare periode is. Let wel, dit geldt alleen voor vrouwen met een regelmatige cyclus. Is er sprake van een onregelmatige cyclus dan kan een temperatuurcurve hulp bieden bij het bepalen van de vruchtbare periode. In de periode direct na de eisprong is namelijk een hogere lichaamstemperatuur te meten. Wel is het zo dat er factoren zijn die deze temperatuur kunnen beïnvloeden zoals alcoholgebruik en ziekte. Daarnaast is het voor een betrouwbaar resultaat van belang om elke ochtend op hetzelfde tijdstip te temperaturen.  

Hulpmiddelen

Soms is het door bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus lastig om de dag van eisprong te berekenen. In dit geval kun je altijd terugvallen op diverse hulpmiddelen. De meeste bekende is de ovulatietest. Deze testen checken de LH-waarde in je urine. Aan de hand daarvan is je vruchtbaarheid te bepalen. Je doet deze ovulatietest elke dag rond de datum dat je je eisprong verwacht, bij voorkeur elke dag op hetzelfde tijdstip. De ovulatietest geeft dan aan of je in je vruchtbare periode zit zodat je je kans op een zwangerschap kan vergroten.  

Heb jij inzicht in je vrouwelijke cyclus? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je