{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Shop tips > Babykamers > Babyslaapzak kopen: waarop letten?

Advies > Shop tips > Babykamers > Babyslaapzak kopen: waarop letten?

Babyslaapzak kopen: waarop letten?

Een babyslaapzak wordt gebruikt om baby's veilig en warm te laten slapen. Waar let je op bij de aanschaf van een babyslaapzak?

Een babyslaapzak wordt gebruikt om baby's veilig en warm te laten slapen. De keuze is reuze en iedere slaapzak heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke het meest geschikt is voor jouw kindje, is niet zomaar te zeggen. Waar let je op bij de aanschaf van een babyslaapzak? Je leest het in dit artikel. Babyslaapzak kopen: waarop letten?

Wat is een babyslaapzak?

Een babyslaapzak, of trappelzak, gebruik je om je kindje veilig te laten slapen. Het is een soort pak met armgaten of mouwen en sluit goed aan op het lijf van je kindje, om te voorkomen dat je kindje zich omdraait in de slaapzak. Naar de voetjes toe loopt de slaapzak wijder uit, zodat er genoeg beweegruimte is voor de beentjes en voeten. 

Een babyslaapzak wordt doorgaans gebruikt voor kindjes die een aantal weken oud zijn en beweeglijk worden. Baby's die veel bewegen in hun slaap, lopen namelijk het risico dat ze bijvoorbeeld onder het dekentje terechtkomen. Met een babyslaapzak kun je dit voorkomen. 

Babyslaapzak: vanaf wanneer gebruiken?

Een babyslaapzak kun je in principe direct vanaf de geboorte gebruiken. Het is belangrijk dat je bij babyslaapzak kopen de juiste maat kiest. Bij een te grote maat kan je kindje wegzakken in de slaapzak en een te kleine maat kan afknellen en beperkt de bewegingsruimte. Veel winkels hanteren voor slaapzakken een andere maataanduiding dan voor kleding. De maatranges zijn breder, waardoor je baby minder snel uit de slaapzak groeit. 

 • Maat 60 cm of 50/62: geschikt vanaf 0 tot 3 à 4 maanden, voor kindjes met een lengte van 50 tot 60 cm.
 • Maat 70 cm of 68/80: geschikt vanaf 3 tot 6 maanden, voor kindjes met een lengte van 60 tot 70 cm.
 • Maat 80 cm of 86/80: geschikt vanaf 6 tot 12 maanden, voor kindjes met een lengte van 70 tot 80 cm.
 • Maat 90 cm of 86/104: geschikt vanaf 12 tot 18 maanden, voor kindjes met een lengte van 80 tot 90 cm.
 • Maat 110 cm of 86/104: geschikt vanaf 18 tot 24 maanden, voor kindjes met een lengte vanaf 94 cm. 

Dit is slechts een indicatie, controleer altijd goed of de slaapzak daadwerkelijk past bij de grootte van jouw kindje. Je moet de babyslaapzak niet over het hoofdje kunnen krijgen zonder de rits te openen en er moeten ongeveer 2 vingers tussen de armgaten en de armen van je baby passen. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Tot welke leeftijd je kind in een slaapzak slaapt, is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur en die van je kindje. Sommige kinderen vinden de overgang naar een groter bed lastig, een slaapzak kan dan helpen om zich geborgen te voelen. 

Babyslaapzak kopen: de soorten

Er zijn verschillende soorten babyslaapzakken. Welke je kiest, hangt vooral af van het seizoen en het slaapgedrag van jouw kind. 

 • Zomerslaapzak: een zomerslaapzak is speciaal gemaakt voor tijdens de warme zomermaanden. Een zomerslaapzak is niet gewatteerd en meestal ook niet gevoerd. Ook is deze soort doorgaans mouwloos, maar het kan ook zijn dat hij beschikt over afritsbare mouwen.  
 • Winterslaapzak: winterslaapzakken zijn juist wel gewatteerd of gevoerd, zodat je baby lekker warm blijft tijdens deze koude periode. Deze soort heeft meestal lange mouwen die er afgeritst kunnen worden, zodat je hem ook kunt gebruiken tijdens de minder koude winterdagen. 
 • Vierseizoenenslaapzak: deze soort is geschikt voor alle seizoenen. Je kunt hem aanpassen naar het seizoen waarin je leeft.  
 • Inbakerslaapzak: inbakerslaapzakken zijn slaapzakken zonder mouwen. De armen van je kindje zitten dus in de zak. Deze soort is geschikt voor onrustige baby's die zichzelf wakker houden door hun armbewegingen. Soms zitten er ritsen op de plek van de armsgaten zodat je de inbakerslaapzak later als gewone slaapzak kunt gebruiken.
 • Babyslaapzak autostoel: wil je je baby een slaapzak aantrekken in de autostoel? Schaf dan een slaapzak aan die hier speciaal voor is gemaakt. Babyslaapzakken voor in autostoeltjes hebben een opening aan de voor- en achterkant, zodat je de veiligheidsgordels vast kunt maken. De meeste autostoel slaapzakken zijn universeel en kun je dus gebruiken voor alle autostoeltjes. 
 • Babyslaapzak met benen: een slaapzak met benen is makkelijk omdat kindjes hier vrij in kunnen spelen en lopen. Ze zijn geschikt voor vrijwel alle autostoelen en kinderwagens, omdat je de gordels gemakkelijk vast kunt zetten. De meeste babyslaapzakken zijn ook te gebruiken als normale slaapzak.

Babyslaapzak kopen: veiligheid

Hoe weet je zeker dat de slaapzak die je aanschaft veilig is? Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij babyslaapzak kopen. Hieronder zullen we ze benoemen.

 • Sluiting: een veilige babyslaapzak heeft een rits aan de voorkant, dus geen knopen. Die kunnen loslaten en leiden tot verstikking. Ga bij voorkeur voor een rits die naar beneden toe sluit. Ook zijn er slaapzakken met een opening aan de onderkant. Deze zijn ook veilig. 
 • Maat: zoals we net hebben besproken, is het van belang dat je de juiste maat kiest. 
 • Materiaal: let erop dat de slaapzak is gemaakt van een ademend materiaal, bijvoorbeeld katoen. Zo kan je kindje zijn overtollige warmte kwijt. 
 • Armgaten: er bestaan slaapzakken zonder armgaten. Deze zijn voor onrustige baby's die zichzelf wakker houden door hun bewegingen. Dit wordt echter afgeraden voor kinderen vanaf 3 maanden. Deze hebben echt een slaapzak met armgaten nodig, omdat ze beginnen te rollen. Als ze hun armen niet kunnen gebruiken, kunnen ze niet of moeilijk terugrollen en dat kan gevaarlijk zijn.
 • Wijde uitloop: de zak moet rondom de benen wijd genoeg zijn om een kikkerstand te kunnen maken, dit is goed voor de ontwikkeling van de heupen. 
 • TOG-waarde: de TOG-waarde (Thermal Overall Grade) is een puntensysteem voor de isolerende waarde van bedtextiel, zoals slaapzakken, dekens, en kleding. Hiermee kun je bepalen welke slaapzak geschikt is om je baby op temperatuur te houden. De richtlijnen zijn als volgt: zomer (20 – 24 graden): 1.0 of lager, voorjaar/herfst (18 – 21 graden): 1.3, 1.7, winter (16 – 20) graden of kouder: 2.3, 2.5 of hoger.
 • Koorts: heeft je baby koorts? Laat de slaapzak dan uit of ga voor één met een lagere TOG-waarde. 
 • Afwerking: controleer de slaapzak regelmatig op losse draden, deze kunnen de vingers van je baby afknellen. Let ook goed op of de rits nog goed vast zit en of er geen scherpe randjes te vinden zijn.

Online

Een babyslaapzak kopen kan makkelijk en snel online. Bekijk de verschillende soorten hierboven en vergelijk welke slaapzak het beste aan jouw eisen voldoet!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je