{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Shop tips > Babykamers > Babykamer: ledikant of wieg?

Advies > Shop tips > Babykamers > Babykamer: ledikant of wieg?

Babykamer: ledikant of wieg?

Het is ontzettend belangrijk dat je baby goed slaapt. Dat bevordert de groei en ontwikkeling. Voor het inrichten van de babykamer zijn veel mogelijkheden. Wat kies je: ledikant of wieg? En waar let je op bij de aanschaf van een babybedje? 

Wieg

Een wieg is geschikt voor baby's van 0 tot 3 à 6 maanden. Een wieg is compacter en lichter dan een ledikant. Er is minder ruimte om om te rollen of verstikt te raken tussen het beddengoed. Naarmate je kindje ouder wordt gaat hij meer bewegen. Dat betekent dus ook meer omrollen. Het gevaar hiervan is dat hij met zijn neus en mond tegen de dichte zijkant kan komen, waardoor verstikkingsgevaar kan ontstaan. Ook kan je baby klem rollen of uit de wieg vallen als hij groter is.

Wieg kopen: tips

Ben je van plan om een wieg te kopen? Wij geven tips:

 • Grootte. Een wiegje moet minimaal 27,5 cm diep zijn en mag maximaal 90 cm lang zijn. 
 • Spijlen. Heb je een wieg met spijlen? Zorg er dan voor dat de afstand ertussen 4,5 tot 6,5 cm is.
 • Zijwanden. De wieg moet geen dikke, zachte voering tegen de zijwanden hebben. Dit kan de ademhaling belemmeren. Ga bij voorkeur voor een wieg met een ventilerende zijkant. Stootranden zijn niet veilig omdat je baby er met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen, waardoor het in ademnood komt. Er zijn fabrikanten die zeggen dat het wel veilig is, omdat het kindje erdoorheen kan ademen, maar dit wordt door deskundigen tegengesproken.  
 • Matras. Het matras moet goed in het wiegje passen. De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag maximaal een vinger breed zijn. 
 • Bodem. De bodem van de wieg moet vlak en stevig zijn om te voorkomen dat hij doorzakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bodem goed ventileert.
 • Afwerking. Wees er zeker van dat het wiegje geen scherpe randen, losse schroeven of andere slecht afgewerkte onderdelen bevat. Let er ook op dat de wieg is geverfd met verf op waterbasis. 

Ledikant

Wanneer je kindje ouder is, is een ledikant veiliger. De zijwanden bestaan doorgaans uit spijlen. Wanneer je kindje zich omrolt en hier tegenaan komt, is de kans dat hij in ademnood komt kleiner dan bij een wieg. Een ledikant kun je gebruiken totdat je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is. Als je je kindje direct in een ledikant legt, maak het bedje dan kort op, zodat het met de voetjes net boven het voeteinde ligt. Daarmee voorkom je dat je baby zich naar beneden wurmt tijdens zijn slaap en met het gezichtje onder de dekens terecht komt.

Ledikant kopen: tips

Ben je van plan om een ledikant te kopen? Wij geven tips:

 • Grootte. De standaardmaten voor een babyledikant zijn 60x120 cm. Zorg voor een minimale breedte van 55 cm.
 • Spijlen. De spijlen van het ledikant moeten een minimale tussenruimte hebben van 4,5 tot 6,5 cm. 
 • Zijwanden. De zijwanden van het ledikant moeten, vanaf de bedbodem gemeten, minimaal 60 cm hoog zijn. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Stootranden zijn niet veilig omdat je baby er met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen, waardoor het in ademnood komt. Er zijn fabrikanten die zeggen dat het wel veilig is, omdat het kindje erdoorheen kan ademen, maar dit wordt door deskundigen tegengesproken.
 • Matras. Het matras moet goed in het ledikantje passen. De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag maximaal een vinger breed zijn. 
 • Bodem. Een verstelbare bodem is fijn; je haalt je kind makkelijker uit bed. Zet de bodem de eerste maanden in de hoogste stand. Zodra je kind zich kan optrekken of gaat zitten, zet je de bodem in de onderste stand. Let er op dat de vergrendeling van de verstelbare bodem in orde is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bodem goed ventileert.
 • Afwerking. Wees er zeker van dat het ledikantje geen scherpe randen, losse schroeven of andere slecht afgewerkte onderdelen bevat. Let er ook op dat het ledikant is geverfd met verf op waterbasis.

Ledikant of wieg online kopen

Een ledikant of wieg kopen kan makkelijk en snel online. Vergelijk verschillende modellen en bespaar zo veel tijd die je als moeder goed kunt gebruiken!

Tip: hier lees je meer over het inrichten van een veilige babykamer. Ook vind je hier terug wat je nodig hebt voor het inrichten van de babykamer

Wat kies jij: een ledikant of wieg?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je