{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Voeding > Waarom groente belangrijk is voor je kind

Advies > Schoolkind > Voeding > Waarom groente belangrijk is voor je kind

Waarom groente belangrijk is voor je kind

Juist voor kinderen is het heel belangrijk dat ze iedere dag groente eten om zo te kunnen voorzien in hun lichaamsbehoefte. In dit artikel vertellen we je graag waarom groente belangrijk is voor je kind.

Afbeelding blog 'Waarom groente belangrijk is voor je kind'

Waarom groente belangrijk is voor je kind

Het is algemeen bekend dat het eten van groente door kinderen belangrijk is om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook het voedingscentrum adviseert om groente een hoofddeel van de maaltijd te laten zijn bij kinderen vanwege de vele voedingsstoffen en vezels die groentes bieden. Tevens bevatten groentes lage gehaltes aan calorieën wat overgewicht bij een kind tegen gaat.

Groente voor de ontwikkeling

Juist voor kinderen is het heel belangrijk dat ze iedere dag groente eten om zo te kunnen voorzien in hun lichaamsbehoefte. Kinderen houden meestal niet erg van groente, maar door het vaak aan te bieden leren ze vanzelf om groente te eten. In de kindertijd groeien kinderen heel snel en daarom hebben ze veel voedingsstoffen nodig zoals calcium, magnesium voor botten en spieren, bèta-caroteen voor de ogen en niet zozeer calorieën in de vorm van suikers en vetten. Groente is daarbij onmisbaar, want groentes bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Iedere groente heeft weer verschillende voedingsstoffen.

Voedingsstoffen in groente

Bloemkool is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, doperwtjes vitamine K, foliumzuur en diverse antioxidanten en bonen zijn rijk aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Het is daarom ook belangrijk om zo veel mogelijk af te wisselen. Een dieet met veel verschillende groentes met een rijk palet aan voedingsstoffen is essentieel voor het opgroeien van jouw kind. Veel groentes bevatten vitamine C en dat is heel belangrijk voor het lichaam, want het zorgt ervoor dat het lichaam de ijzer uit groente sneller zal opnemen, de weerstand van je kind versterkt wordt en de tanden van je kind ook beter bestand zijn tegen gaatjes en nog veel meer. Daarnaast bevatten heel veel soorten groenten goede stoffen zoals bitters, bètacaroteen, magnesium en diverse flavonoïden die verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker bij je kind op latere leeftijd helpen voorkomen.

Vezels in groente

De vezels zijn ook goed voor de darmflora van je kind en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen door de darmen kunnen worden opgenomen. In de maag van je kind hechten de voedingsstoffen die zijn vrijgemaakt door het maagzuur uit de groente zich aan de vezels zodat ze veilig getransporteerd kunnen worden zonder dat ze weg worden gespoeld door het vocht dat je kind bij de maaltijd drinkt. Bovenin de darmen worden deze stoffen uit de groente losgemaakt van de vezels en opgenomen in de bloedbaan van uw kind. Hoe rijker aan vezels een groente is, hoe beter de voedingsstoffen in de darmen kunnen worden opgenomen en hoe meer uw kind er aan heeft.

Niet alleen zijn deze vezels belangrijk voor de opname van essentiële voedingsstoffen, maar ook om ervoor te zorgen dat je kind een goede stoelgang heeft. De vezels uit de verschillende groentes zorgen ervoor dat de darmen van je kind de voeding door de gehele darm kan verplaatsen. Als een kind te weinig vezels binnenkrijgt dan kan hij of zij verstopt raken en pijnlijke ontlasting krijgen. De vezels voorkomen dit en zorgen ervoor dat je kind zonder zorgen naar de WC kan gaan. Ook fruit kan hier een prima werking op hebben.

Waarop baseer jij je keuze voor een groente? Op de voeding die het geeft of de smaak?

Geschreven door mama Anne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je