{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Sport > Watervrees bij kinderen

Advies > Schoolkind > Sport > Watervrees bij kinderen

Watervrees bij kinderen

Afbeelding blog 'Watervrees bij kinderen'

Watervrees, sommige kinderen worden ermee geboren. Bij andere kinderen komt het voort uit een nare ervaring. Dan wordt douchen, badderen of zwemmen geen leuke ervaring. Dat is jammer. De belangrijkste vraag is dus: hoe komt je kind van watervrees af?

Watervrees bij baby’s

De meeste baby’s vinden het heerlijk om lekker te badderen. Echter zijn er ook baby’s die het maar niets vinden en meteen gaan huilen. Dit komt meestal doordat badderen dan niet ontspannend is. Het moet te snel, het water is niet goed op temperatuur. Kortom iets is niet naar wens. Er zijn ook baby’s waarbij het niet te maken heeft met een van bovenstaande, maar zij geven er gewoon niets om. Gelukkig groeien deze baby’s er meestal overheen.

Watervrees bij kinderen

Als een kind als baby watervrees heeft, dan komt dat meestal door een nare ervaring met water. Dit kan zijn: een bijna verdrinking, schrikken van spetteren, in het water vallen, etc. Bij nog oudere kinderen kan het komen doordat ze bewuster worden van de gevaren om zich heen. Soms zijn kinderen ook bang voor water, gewoonweg omdat ze geen of weinig ervaring hebben met water, anders dan in bad of douche. Daarom is het ook erg belangrijk om regelmatig te gaan zwemmen met je kinderen.

Overwinnen van Watervrees

Kinderen met watervrees hebben ook echt watervrees. Ga hier dus niet te laconiek mee om. Geef een kind met watervrees aandacht. Stimuleer het kind en wordt niet boos als het iets niet durft. Dat gaat alleen maar averechts werken. Een kind met watervrees moet stapje voor stapje zijn angst overwinnen. Wacht ook niet te lang met het overwinnen van watervrees. Hoe ouder een kind is/wordt, hoe moeilijker het te overwinnen is. Hou bij het overwinnen van watervrees het volgende in gedachte:

  • Altijd op eigen tempo;
  • Wordt nooit boos;
  • Overwinnen begint staand. Daarna hurkend en vervolgens (uiteindelijk) drijvend;
  • Geef altijd houvast (een hand, de kant, stang, lijn of plankje);
  • Laat kinderen op een speelse manier wennen
  • Geef de kinderen een vertrouwde omgeving.

Het laatste punt is het belangrijkste van allemaal! Als een kind zich niet veilig voelt, zal het nooit proberen over watervrees heen te komen.

Zwemles/vrij Zwemmen

Doe een kind met watervrees niet te snel op zwemles. Het beste is rond de zes jaar, maar zeker niet voor de vijf jaar. Een kind kan in paniek raken. En dan komt het nooit meer over zijn/haar watervrees heen. Ga voordat je kind op zwemles gaat regelmatig zwemmen. Kinderen leren zo al om te gaan met water.

Zwembandjes en daarop vertrouwen

Laat een kind dat goed kan lopen in het ondiepe, waar het kan staan en zitten (met het hoofd boven water), niet altijd zwemmen met zwembandjes aan. Een kind gaat dan te veel op die bandjes vertrouwen en weet niet hoe het zich moet redden als het valt of iets dergelijks. In laag water kan een kind zich makkelijk redden en zal met een ongelukje (vallen of verkeerd uit een glijbaan komen) op deze manier niet meteen in paniek raken als het zichzelf kan redden. Maak echter wel aan je kind duidelijk dat hij alleen in het peuterbadje zonder bandjes mag. In het diepe is het natuurlijk wel nodig, maar ook daar kun je best wel eens laten voelen wat het is om zonder bandjes erin te gaan. Zwembandjes zijn een hulpmiddel, geen redmiddel!

Hierbij is het belangrijkste: laat je kind zelf ontdekken! Wees niet bang en raak zeker niet in paniek als je kind een keer met zijn/haar hoofd onder water gaat. Die paniek kan overslaan op je kind en zo kan watervrees zich juist ontwikkelen.

Heeft jouw kind last van watervrees en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Kim

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je