{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Sport > Kinderen en bewegen

Advies > Schoolkind > Sport > Kinderen en bewegen

Kinderen en bewegen

Afbeelding blog 'Kinderen en bewegen'

Waarom is beweging zo belangrijk?

Tegenwoordig is bewegen niet meer zo vanzelfsprekend. Zeker niet met het mediatijdperk op de dag van vandaag. Toch is bewegen erg belangrijk! Balans vinden tussen actief buiten spelen en binnen vertoeven is dan ook belangrijk. Over tv kijken en computeren zou je afspraken kunnen maken. Bijvoorbeeld: 1,5 uur per dag. Voor de hele kleine kinderen tot 4 jaar is een maximum van 30 minuten gewenst. Het motto is: hoe meer beweging, hoe beter! Hoe zit het nou met kinderen en beweging?

Hoeveel beweging heeft een kind nodig?

Een kind heeft op een dag rond de 60 minuten beweging nodig. Het zit hem dan ook vaak in de kleine dingen die je met je kind kunt doen, zoals: fietsen, wandelen, actief spelen. Naast deze 60 minuten per dag is het ook gewenst om 2 maal per week intensief te bewegen. De duur hangt dan af van de activiteit die je uitoefent.

Wat zijn de gevolgen van te weinig beweging?

Door te weinig beweging en een verkeerd voedingspatroon treedt er bij kinderen, al op zeer jonge leeftijd, steeds sneller overgewicht op of zelfs obesitas. Gevolgen kunnen dan ook groot zijn. Verhoogde bloeddruk, gewrichtsproblemen, en zeker niet te vergeten de emotionele problematiek die bij overgewicht kan komen kijken. Overgewicht KAN een gevolg zijn. Vaak is dit ook in combinatie met slaapproblemen, verkeerd voedingspatroon, erfelijkheid en/of ziekte. Naast de kans op het krijgen van overgewicht neemt de energiebehoefde van het kind af. Weinig beweging kan ook zorgen voor het afnemen van spierweefsel en dus daardoor verminderde energiebehoefte.

Hoe kan ik zorgen als ouder dat mijn kind voldoende beweegt?

Om je kind te motiveren is het voor kinderen ook erg leuk als je als ouder mee doet. We onderscheiden 2 soorten beweging. “Matig intensief” en “intensief”. Je kunt bij matig intensief denken aan de kleine dingen als:

 • In de zomer bloemetjes zoeken en plukken en in de herfst bladeren en eikels verzamelen
 • De slaapkamer opruimen samen met kind
 • Met de fiets naar school
 • Ga naar de speeltuin
 • Een wateractiviteit is erg leuk in de zomer
 • Touwtje springen
 • Enz.

Zoek het dus in de kleine dingetjes!

Wat zijn leuke activiteiten/sporten voor mijn kind?

Als je echt op zoek bent naar activiteiten of sporten, dan spreken we van intensieve beweging, kun je kijken naar wat je kind erg leuk vindt. Persoonlijkheid van een kind is dan ook erg belangrijk. Deze zorgt namelijk ervoor dat het kind ook gemotiveerd is om de activiteit/sport te volbrengen. Het ene kind is meer geïnteresseerd in individuele sporten en het andere kind in teamsporten.

Je kunt dan denken aan:

 • Dansen
 • Zwemmen
 • Voetballen of andere teamsporten
 • Fitness (leukste is wel met het kind samen)
 • Tennis
 • Skaten
 • Atletiek

Kijk anders ook eens op www.beweegkriebels.nl - Beweegtips voor de jongste onder ons (0-4 jaar). Ook 4+ komt een enkele keer aan bod op deze site.

Heb jij nog tips om samen met je kind meer te gaan bewegen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Scarlet

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je