{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Slapen > Slaapproblemen bij kinderen

Advies > Schoolkind > Slapen > Slaapproblemen bij kinderen

Slaapproblemen bij kinderen

Kinderen die niet naar bed willen. Kinderen die niet willen slapen. Kinderen die niet genoeg slapen. En overdag heel, heel moe zijn. Vervelend voor je kind dat slaapprobleem, maar ook voor jou! Want jij hebt zelf ook je nachtrust nodig...

Afbeelding blog 'Slaapproblemen bij kinderen'

ONVOLDOENDE NACHTRUST, OVERDAG HEEL MOE

Ouders met kinderen met slaapproblemen, herkennen dit slaapprobleem: je kind kan of wil niet slapen, gaat daardoor te laat naar bed, krijgt onvoldoende nachtrust en is de volgende dag is het vreselijk moe. Zo moe dat het zich niet goed concentreren kan op school. Niet naar bed willen en slecht slapen gaan vaak hand in hand.

Je wilt niet boos worden op je kind, want hij kan er vaak weinig aan doen. Maar als ouder heb je ook behoefte aan tijd voor jezelf. Even ongestoord tv kijken, lezen of internetten, zodat je je kunt opladen voor de volgende dag. Hoe zorg je dat je kind van zijn slaapproblemen afkomt?


OPLOSSINGEN VOOR SLAAPPROBLEMEN BIJ KINDEREN

Verhaaltjes voorlezen is een goede manier om de dag rustig te eindigen. Maak hier een terugkerend fenomeen van. Door elke dag vlak voor het slapen gaan voor te lezen, weet je kind waar het aan toe is en dat helpt om te ontspannen. Doe dit als je kind al in pyama is, de tanden gepoetst zijn en het klaar voor zijn bedje is.

Wees consequent. Er zal vast gevraagd worden om nog één verhaaltje, maar als je kind moeite heeft met slapen kun je dit beter niet doen. Duidelijkheid geeft rust.

Maak er een leuk moment van. Laat je kind bijvoorbeeld elke avond zelf een boekje uitkiezen. Na enkele dagen kan bedtijd niet vroeg genoeg meer komen!

Hierbij andere tips waardoor je kind rond bedtijd kan ontspannen en beter gaat slapen:

 • Neem samen de dag door als je kind al in bed ligt. Knuffel en maak het een knus, veilig moment
 • Zet een CD op met rustige muziek. Door naar de muziek te luisteren wordt je kind langzaam moe
 • Geef je kind een ontspannende massage

 • Ontspannen en goed slapen is niet alleen belangrijk voor kinderen, de ouders hebben dat ook nodig! Maak tijd voor jezelf. Want jij hebt zelf ook je nachtrust nodig. En een uitgeruste ouder kan veel meer aan. Zelfs vermoeide, hangerige kinderen.

  Is jouw kind een lastige slaper? Reageer ook!

  *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je