{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Slapen > Het niet slapen van mijn kind van 5

Advies > Schoolkind > Slapen > Het niet slapen van mijn kind van 5

Het niet slapen van mijn kind van 5

Veel kinderen hebben ook last van slapeloosheid en kunnen moeilijk slapen na een drukke of zelfs rustige dag thuis. Lees meer over dit probleem >>

Afbeelding blog 'Het niet slapen van mijn kind van 5'
In Nederland gaan kinderen met 4 jaar naar de kleuterschool en mogen ze langzaam wennen aan de regeltjes en gewoontes van de basisschool. Rond deze leeftijd beginnen vaak ook de vage en vervelende klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, oorpijn, koorts enz. Veel kinderen hebben ook last van slapeloosheid en kunnen moeilijk slapen na een drukke of zelfs rustige dag thuis. Ouders zijn vaak intensief bezig met het probleem omdat niet alleen het kind zelf, maar ook andere familieleden hinder ondervinden van dit probleem door nachtelijke activiteiten in het huis. Een chronisch slaapprobleem is niet zo eenvoudig op te lossen en kan een serieus probleem zijn. Een kind van 5 jaar ondergaat een behoorlijke ontwikkeling zowel lichamelijk als geestelijk. Het moge duidelijk zijn dat deze ontwikkeling gepaard kan gaan met het ontstaan van rare klachten zoals een slaapprobleem. Niet alleen de eigen ontwikkeling van het kind beïnvloedt de kwaliteit van o.a. de slaap, ook het welzijn van beide ouders spelen een belangrijke rol hierin. We kennen allemaal de babyfluisteraar Derek Ogilvie die laat zien hoe groot de invloed is van emoties en negatieve energie op een baby of kind. De hondenfluisteraar Cesar Millan doet niets anders en bevestigd dat niet alleen wij mensen, maar ook dieren hinder ondervinden van onverwerkte emoties, angst en andere negatieve gevoelens of ideeën. Alleen schijnen wij het wangedrag van ons huisdier sneller te accepteren dan het (in onze ogen) vervelende gedrag van onze eigen kinderen (!).

Invloed omgeving

Wanneer je kind slecht slaapt kan de oorzaak dus niet alleen bij je kind zelf liggen maar ook bij de directe omgeving. Als ouders ben je dagelijks bezig te schipperen tussen enerzijds je werk en anderzijds je job als ouder. Je wil daarnaast een opgeruimd huis, een lekkere maaltijd koken en natuurlijk leuke quality time hebben met je gezin, partner of vrienden. Helaas zit hier ook een keerzijde aan en kan het zijn dat je soms te veel hooi op je vork neemt. Je hebt het druk en vraagt je af hoe het allemaal in die krappe agenda gepland moet worden. En juist deze spanning kan door (jonge) kinderen worden opgepikt. Zij voelen jouw frustratie, onmacht of emoties zonder dat je het in de gaten hebt. In de hectiek van de dag zul je niet meteen iets merken aan je kind en denk je dat het juist allemaal prima gaat. Maar dan wordt het avond, weet je kind dat het al bijna bedtijd is en begint misschien nu al met het uitstellen van dit moment en jij vraagt je langzaam af of het deze nacht wel goed zal gaan. Wanneer moet je je nu echt zorgen maken om het slaapgedrag van je kind? Dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie aangezien niemand hetzelfde is. Zo gaan veel ouders er vanuit dat hun 2e kind dezelfde slaapproblemen zal gaan vertonen als de eerste, hetgeen helemaal niet waar hoeft te zijn aangezien broertjes en zusjes niet allemaal hetzelfde zijn. Wanneer je echter zelf onvoldoende rust en slaap krijgt en het je dagelijkse activiteiten nadelig beïnvloedt, dan is het zeker tijd om er mee aan de slag te gaan. Je kunt er dan ook voor kiezen om gebruik te maken van een van onderstaande therapievormen. Hoewel deze als Alternatieve Geneeswijzen worden aangemerkt bij de zorgverzekeraars, doen zij zeer goed werk naast de reguliere zorg: • Chiropractie • Acupunctuur • Homeopathie Met name homeopathie is een fijne manier omdat je kindje geen behandeling hoeft te ondergaan.

Invloed voeding

Naast deze tips wil ik je ook graag meegeven dat voeding ook een grote rol kan spelen in de kwaliteit van het slapen van jullie kindje. Raar maar waar: voedingsgevoeligheden of allergieën kunnen chronische vermoeidheid of chronische slaapproblemen veroorzaken. Eén van de hoofdoorzaken is dat het spijsverteringssysteem dermate geprikkeld wordt, dat het kind last kan hebben van gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree, maagpijn en darmkrampen. Maar ook hoofdpijn, oorpijn, tranende ogen en loopneus kunnen een gevolg hiervan zijn. Juist wanneer het avond wordt en het kind geen afleiding meer heeft door bijv. tv, radio of computer, zal het zich bewust worden van deze klachten. Bij een kind dat overmatig slaapt en overdag erg moe is, kan het immuunsysteem dermate uitgeput zijn, dat het lichaam maar weinig energie overhoudt voor activiteit. Ben ook hier heel alert en ga na of je kind last heeft van huidproblemen zoals jeuk of eczeem, constipatie of diarree, bolle opgeblazen buikje, rode en geïrriteerde ogen en loopneus, hoofdpijn enz. Helaas worden deze klachten nog te vaak onderschat. Sowieso is het verstandig extra vitamines en mineralen te geven. Hoewel de berichten dit tegenspreken, is het voor zowel kinderen als volwassenen haast onmogelijk dagelijks alle essentiële vitamines, mineralen en vetten binnen te krijgen. Helemaal wanneer je kind duidelijke voorkeuren voor voeding heeft en ineens zijn fruit laat liggen. Een goed supplement is een goede investering in de gezondheid van jullie kind en vormt naast liefde en een liefdevolle omgeving een belangrijke basis. Er zijn speciale vitamine poeders te koop die je eenvoudig door de maaltijd of yoghurt kunt doen. Kies je liever voor een kauwtabletje, ben dan wel heel kritisch in welk merk je koop want veel varianten bevatten onnodige zoetstoffen die de werking van de vitamines en mineralen tegenwerken. Loop je plaatselijke drogisterij binnen of bezoek die mooie reformwinkel eens. Zij helpen je graag met het maken van een goede keuze. Hiermee toon ik nog maar weer eens aan hoe intensief je werk als ouders kan zijn. Iedere dag sta je weer voor nieuwe uitdagingen en zul je flexibel moeten zijn om de ontwikkeling van jullie prachtige kind op een goede manier te ondersteunen. Het is een echte job! Geschreven door mama Veronique

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je