{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Wat moet een kind van 9 jaar al kunnen?

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Wat moet een kind van 9 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 9 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 9 jaar al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is motorisch sneller, het andere op andere gebieden.

Afbeelding blog 'Wat moet een kind van 9 jaar al kunnen?'

Wat moet een kind van 9 jaar al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is motorisch sneller, het andere kind loopt voor in zijn verstandelijke ontwikkeling. De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking.Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling (op welk gebied dan ook) van je kind, is het verstandig om hier bijvoorbeeld met de leraar van je kind of met je huisarts over te praten, zij kunnen je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt, of dat er wellicht professionele hulp nodig is. Hoe een kind zich ook ontwikkelt, onthoud dat ieder kind uniek is, je moet kinderen daarom ook niet al te veel met elkaar gaan vergelijken. Maar wat moet een kind van 9 jaar gemiddeld gezien al kunnen?

Motorische ontwikkeling bij een kind van 9 jaar

Wanneer een kind 9 jaar is, is zijn motorische ontwikkeling al behoorlijk nauwkeurig. Hij wordt leniger, behendiger en sterker. Zijn lichaamsbeheersing is al erg goed. Hetzelfde geldt voor zijn evenwichtsgevoel. Ook de fijne motoriek is nu goed ontwikkeld.Het kind wil zijn vaardigheden nog steeds graag oefenen en ook leert hij nog graag nieuwe vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen langzamerhand steeds wat ingewikkelder worden, omdat het kind dit steeds beter aan kan.

Cognitieve ontwikkeling van een kind van 9 jaar

Een 9-jarige gaat steeds abstracter denken. Abstract denken wil zeggen dat het kind voorstellingen van iets kan maken die je niet kan zien of op een andere manier kan waarnemen. Een kind van 9 jaar gaat steeds logischer denken en hij kan moeilijkere begrippen onder woorden brengen. Ook leert hij zich steeds beter in te leven in situaties die geen betrekking op hemzelf hebben.

Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind van 9 jaar

Een kind van 9 jaar beseft dat niet alle mensen hetzelfde denken, maar dat iedereen anders over dingen denkt en dat iedereen andere dingen voelt. Hij beseft dus dat mensen verschillend zijn. Hij kan zich nu ook voorstellen hoe een ander zich moet voelen bij een bepaalde gebeurtenis. En hij snapt nu dat iemand anders kan begrijpen hoe híj zich voelt en daardoor begrijpt hij ook dat mensen iets over hém kunnen denken. Vriendschappen worden steeds belangrijker en vaak heeft je kind nu al een paar ‘vaste’ vrienden.

Stimuleren van de ontwikkeling bij een kind van 9 jaar

Laat je kind vrij in wat hij wel en niet wil (tot op zekere hoogte) en laat zien dat je zijn initiatieven waardeert. Blijf je kind steunen in zijn keuzes en help hem wanneer hij hier om vraagt. Wanneer een kind 9 jaar is, krijgt hij steeds meer behoefte aan privacy, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Wanneer hij dit aan kan, geef hem dit dan ook. Hierdoor laat je zien dat je je kind vertrouwt en dit is erg goed voor zijn zelfvertrouwen. Maar onthoud ook dat je kind nog maar 9 jaar is. Hij heeft zeker nog de veiligheid en geborgenheid van zijn ouders of verzorgers nodig. Geef hem dit dus ook!

Wat kan jouw kind van 9 jaar al? Reageer ook!

Geschreven door mama Sharon

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je