{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen?

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is motorisch sneller, het andere op een ander gebied.

Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is motorisch sneller, het andere kind loopt voor in zijn verstandelijke ontwikkeling. De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling (op welk gebied dan ook) van je kind, is het verstandig om hier bijvoorbeeld met de leraar van je kind of met je huisarts over te praten. Zij kunnen je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt, of dat er wellicht professionele hulp nodig is.Hoe een kind zich ook ontwikkelt, onthoud dat ieder kind uniek is, je moet kinderen daarom ook niet al te veel met elkaar gaan vergelijken. Maar wat moet een kind van 8 jaar gemiddeld gezien al kunnen?   Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen?

Motorische ontwikkeling van een kind van 8 jaar

Een kind van 8 jaar ontwikkelt zich motorisch snel. Zowel op het gebied van de grove motoriek als op het gebied van de fijne motoriek. Zo kan een 8-jarige zijn handen apart van elkaar gebruiken. Hiermee ontwikkelt hij zijn fijne motoriek. Hij kan hierdoor vaardigheden leren als bijvoorbeeld kunstwerkjes met strijkkralen maken, sieraden maken, en dergelijke. Kinderen van deze leeftijd zitten niet graag stil. Ze willen bewegen en bezig zijn.  

Cognitieve ontwikkeling van een kind van 8 jaar

Een 8-jarige kan nu zo abstract denken dat het zijn kijk op het leven en de wereld in het algemeen verandert. Het kind gaat zich meer bezighouden met wie hij is en vergelijkt zich met andere kinderen. Hij is erg bezig met zichzelf neer te zetten en zichzelf te bewijzen. Doordat zijn geheugen inmiddels goed ontwikkeld is, leert hij strategieën te gebruiken om dingen te onthouden (denk hierbij bijvoorbeeld aan ezelsbruggetjes van school, zoals ’t kofschip).  

Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind van 8 jaar

8-Jarigen zijn al behoorlijk goed in staat om vriendschappen te sluiten. Ze willen graag bij een bepaalde groep horen en geaccepteerd worden door andere kinderen van dezelfde leeftijd. Een kind van 8 jaar vindt een kind van het andere geslacht vaak maar stom. Op deze leeftijd is het kind ook erg bezig om zichzelf te leren kennen.  

Stimuleren van de ontwikkeling bij een kind van 8 jaar

Toon altijd interesse in wat je kind bezighoudt. Stel vragen en luister naar hem als hij wat vertelt. Doordat je interesse toont, merkt je kind dat jij het belangrijk vindt om te weten waar hij mee bezig is en dus dat je in hem geïnteresseerd bent.Door interesse te tonen in je kind, merkt je kind dat je hem belangrijk vindt. Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen, wat weer goed is voor zijn algehele ontwikkeling. Doe regelmatig samen dingen met je kind. Ga samen voetballen of winkelen en help hem bij zijn huiswerk. Geef je kind ook voldoende tijd om alleen of met vriendjes dingen te ondernemen.   Wat moet een kind van 8 jaar al kunnen? Wat kan jouw kind van 8 jaar al? Reageer ook!   Geschreven door mama Sharon

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je