{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 5 jaar eigenlijk al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.

Afbeelding blog 'Wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?'

Wat moet een kind van 5 jaar eigenlijk al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is al snel goed met letters, terwijl het andere kind juist al vlot erg handig is in bijvoorbeeld knutselen (wat bij de ontwikkeling van de fijne motoriek hoort).Kind 5 jaar

De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling (op welk gebied dan ook) van je kind, is het verstandig om hier bijvoorbeeld met je huisarts over te praten, hij kan je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt, of dat er wellicht professionele hulp nodig is. Ook staan er in dit artikel dingen beschreven die het kind misschien nog niet kan als het net 5 is, maar wel als hij bijna 6 wordt.

Motorische ontwikkeling: wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?

Een kind van 5 jaar gaat steeds gecompliceerdere bewegingen maken. Hij kan nu bijvoorbeeld een rondje draaien terwijl hij over een touw springt. Een 5-jarige is handig met de bal, hij kan goed gooien en vangen. Ook kan hij zijn potlood en pen nu op dezelfde manier als een volwassene vasthouden. Dit geldt ook voor zijn bestek. Een 5-jarige kleuter kan misschien al zonder zijwieltjes fietsen, zo niet, dan is hij dit vaak wel aan het oefenen.

Cognitieve ontwikkeling: wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?

De woordenschat van een kleuter van 5 jaar bestaat uit een paar duizend woorden. Hij kan goede zinnen maken en kan zich dus behoorlijk goed uitdrukken. Hij verwacht wel dat er naar hem geluisterd wordt. Een 5-jarige wordt, doordat hij op school met zoveel andere kinderen en volwassenen (leerkrachten) te maken heeft, al wat minder egocentrisch.

Sociaal-emotionele ontwikkeling: wat moet een kind van 5 jaar al kunnen?

5- Jarigen weten goed wat wel en niet mag, hij kan goed delen met andere kinderen, maar een compromis bedenken kan hij nog niet. Dit komt omdat hij zich nog niet kan inleven in een ander. Hij begint wel steeds meer te begrijpen dat zijn handelen gevolgen heeft voor de ander. Als hij iemand slaat, wordt de ander verdrietig omdat het pijn doet. Als hij iemand een cadeautje geeft, wordt de ander blij. Dit gaat hij steeds beter begrijpen (actie-reactie).

Stimuleren van de ontwikkeling van een 5-jarige

Ook nu je kind een kleuter is, blijft het belangrijk om zijn ontwikkeling op alle gebieden te stimuleren. Houdt je kind van knutselen? Doe dit dan samen met hem. Vindt hij het leuker om al zelf te leren lezen, probeer hem daar dan bij te helpen. Laat hem met andere kinderen spelen om te leren samen spelen en delen, maar laat hem ook alleen dingen doen.

Beantwoord al zijn vragen zo goed mogelijk en neem hem serieus.

5-Jarigen houden meestal ook van voorlezen, dus blijf dit ook doen met je kind. Kan hij zelf al een beetje lezen? Laat je dan eens door je kind voorlezen, dit vindt hij vast ook erg leuk om te doen.

Wil je kind dingen nog niet of kan hij dingen nog niet? Dat is niet erg. Als hij er aan toe is, dan komt het wel. Het is belangrijker om hem in elk geval geen dingen te laten doen waar hij nog niet aan toe is. Het komt allemaal vanzelf. Blijf hem stimuleren en uitdagen, je zult zien dat iets wat hem eerst nog niet lukte, dan opeens wel lukt!

Wat kan jouw 5-jarige al? Reageer ook!

Geschreven door mama Sharon

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je