{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Kleuter 5 jaar

Advies > Schoolkind > Schoolkindkalender > Kleuter 5 jaar

Kleuter 5 jaar

Kleuter 5 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.

Afbeelding blog 'Kleuter 5 jaar' Achtergrond blur afbeelding

Kleuter 5 jaar lengte en gewicht?

Een kind van 5 jaar is gemiddeld 19,5 kg en 110 cm lang. Dit is wel echt een gemiddelde, dus maak je geen zorgen mocht dit een beetje afwijken. Het beste is om regelmatig zelf te meten en wegen en dit bij te houden. Verloopt de curve redelijk goed en stijgt deze? Dan is het goed. Houd vanaf deze leeftijd wel goed het gewicht in de gaten. Dit is namelijk de periode dat er overgewicht zichtbaar kan worden en het is een stadium waarin snel gehandeld kan worden mocht er sprake van overgewicht zijn. Doe dit altijd samen met het consultatiebureau.

Mijn kleuter heeft maar 1 vriendje, is dat niet weinig?

Nu je zoon of dochter naar school gaat zal het ook steeds meer in contact zijn met leeftijdsgenoten. Ook zal er misschien wel eens over- en weer gespeeld worden. Een spannende periode want hij of zij gaat nu echt functioneren in de ‘harde buitenwereld’. Het kan zo zijn dat het je opvalt dat je kindje eigenlijk maar een leuk speelkameraadje heeft, is dat een probleem?

Dat is afhankelijk van het gedrag van je kind. Past het bij de ontwikkeling tot nu toe bijvoorbeeld? Ging het in de speeltuin ook meestal met een persoon spelen of speelde het winkeltje met de complete zandbak? Wanneer je kind met dat ene vriendje gezellig en relaxt is, is er geen reden tot zorgen. Wel kun je aan de ouders van het vriendje of vriendinnetje vragen of dit andersom ook zo het geval is? Stel dat het vriendje ook vaak speelt met iemand anders is het misschien een idee om eens met zijn drietjes af te spreken? Zo wordt de groep geleidelijk groter. Maar forceer niets!

Mijn kleuter stelt de hele dag vragen, moet ik antwoord blijven geven?

Dit is weer een fijne ontwikkeling van je kleuter. Het is een combinatie van nieuwsgierig zijn en sociaal actief willen zijn. Het stelt de hele dag vragen, van hele simpele: ‘’Waarom staat de spaghetti daar?’’ tot aan ingewikkelde: ‘’Hoeveel sterren zijn er?’’.

Ook al kan het je gaan irriteren, probeer je kind zoveel mogelijk antwoord te geven en nieuwe dingen bij te brengen. Weet je zelf het antwoord niet? Ga dan samen op zoek naar het antwoord. Bijvoorbeeld op de computer of koop/leen een relevant boek. Het is goed dat je kindje leergierig is, maar op het moment dat het vraagt om te vragen probeer hier dan ook op een passende manier op te reageren: ‘’Mama is even aan het koken en kan niet lezen en antwoorden tegelijk. Is het een idee dat jij je vragen even verzameld en dat we na het eten samen de antwoorden gaan zoeken?’’. Ga in gesprek en leg uit waarom je niet kunt antwoorden in plaats van kortaf of chagrijnig te reageren. Dit is een erg vermoeiende, maar ook leerzame fase. Stiekem ook voor jouzelf ;).

Kleuter 5 jaar wil alleen nog maar op de Ipad, hoe mee omgaan?

Op de eerste plaats is het handig om te weten dat dit een goed teken is. Jouw kindje kan zich namelijk een langere periode focussen op iets. Voorheen keek het bijvoorbeeld maximaal een kwartier naar een filmpje, nu kan dit al veel langer. Zo ook bij spelletjes. Jouw 5 jarige kan hier helemaal in opgaan. Ook snelheid, kleur en geluid zijn prettig en genereren prikkels waar je kindje van houdt. Een logisch gevolg dus dat je kindje vaker en langer op de Ipad wil. Maar jij als ouder wil natuurlijk het liefst dat het buiten speelt of lekker gaat tekenen. Toch is het verstandig wel regelmatig de tablet te overhandigen mits er goede afspraken gemaakt worden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook erg educatieve spellen die ondersteunen in de leesvaardigheid bijvoorbeeld.

Door een deal te maken dat er 10 minuten een spel gedaan mag worden wat jij uitkiest (educatief), gevolgd door 10 minuten eigen keuze maak je het leerzaam en leuk. Soms is het lastig in te beelden maar je kindje leeft nu wel in een heel andere wereld dan waar jij in opgegroeid bent. De computer en games maken een steeds groter deel uit van onze samenleving en het is noodzaak dat je kindje leert omgaan met deze apparaten. Weliswaar in de juiste balans.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je