{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Wat leren kinderen in groep 1 en 2?

Advies > Schoolkind > School > Wat leren kinderen in groep 1 en 2?

Wat leren kinderen in groep 1 en 2?

In groep 1 en 2 wordt je kind voorbereid op leren lezen en schrijven. Lees hier meer!

Afbeelding blog 'Wat leren kinderen in groep 1 en 2?'

Het is altijd een spannende tijd voor een kleuter als hij of zij naar groep 1 en 2 gaat. Voor de ouders is het ook spannend, omdat je kind beetje bij beetje gaat loslaten. De ene kleuter went heel snel op school en de andere kleuter zal enorm moeten wennen aan alles, zoals de klas, de leraar. Iedere basisschool moet aan een aantal kerndoelen voldoen.

Die kerndoelen gaan over de gebieden:
  • Taal en communicatie
  • Rekenen/wiskunde
  • Oriëntatie op mens en wereld
  • Bewegingsonderwijs
  • Kunstzinnige oriëntatie

Lezen, schrijven, grammatica en spelling

In groep 1 en 2 wordt je kind voorbereid op leren lezen en schrijven.

Rekenen

Je kind wordt voorbereid op rekenen met herkenbare verhaaltjes. Kleuters leren goed te luisteren naar de leraar of lerares. Dat gaat langzaam over in ‘schattend’ rekenen: je kind schat dan hoeveel de uitkomst is, zodat hij of zij begrijpt wat hij doet en geen trucje aanleert. Dit worden ook wel rekenspelletjes genoemd.

Rekenen groep 1 en 2

Rekenen is een van de basisvaardigheden die belangrijk zijn voor een kleuter en het is van belang dat ze deze vaardigheden goed onder de knie krijgen. Voor de verstandelijke ontwikkeling van kleuters is het ook belangrijk dat zij leren rekenen. Het rekenonderwijs bij kleuters bestaat uit tellen, vormen en kleuren herkennen, het groeperen van voorwerpen, het leren ordenen naar grootte, het rangschikken van voorwerpen, het vergelijken van voorwerpen, meten en wegen en behalve het tellen, ook getallen leren kennen en begrijpen.

Kleuren

De kleuters leren ook kleuren. Ze leren de volgende eenvoudige kleuren te herkennen: rood, geel, oranje, blauw, groen. Verder leren ze ook de moeilijke kleuren te herkenen zoals: zwart, grijs, wit, rose, paars, bruin. Tevens komen de kleurnuances aan bod zoals lichte en donkere kleuren. Ze gaan het verschil herkennen tussen donkere en lichte kleuren.

Vormen herkennen

Een kleuter gaat vormen herkennen in groep 1 en groep 2. Vormen die aan bod komen zijn: vierkant, cirkel, rechthoek, driehoek.

Ordenen/classificeren

Classificeren heeft veel te maken met ordenen. Een kleuter leert dit ook in groep 1 en groep 2 en dit is belangrijk om straks goed te kunnen rekenen. Verder gaat een kleuter ook leren hoe je kunt gaan vergelijken en dit is ook belangrijk om straks het rekenen goed te kunnen leren. Vergelijken is een voorbereidende rekenvaardigheid die samenhangt met het leren tellen. Tellen in een versje is ook een leuke manier om kleuters te leren tellen. Hardop leren tellen leert een kleuter ook in groep 1 en groep 2.

Vriendjes of vriendinnetjes

Je kind wil graag vriendjes of vriendinnetjes hebben om mee te spelen, want:

  • Het is leuk om samen te spelen en elkaar te steunen. En het is gezellig.
  • Een vriendje geeft je kind meer zelfvertrouwen en daardoor groeit je kind ook.
  • Je kind leert veel van zijn vriendjes en dat is ook belangrijk voor de ontwikkeling.

Op school kan de kleuter makkelijk contact maken met andere kinderen van zijn leeftijd en kan hij of zij veel vriendschappen afsluiten en dat is belangrijk voor kinderen.

Gaat jouw kind al naar groep 1 of 2 en hoe gaat dit? Laat het ons weten in een reactie!

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je