{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Tips & tricks: leren lezen doe je zo!

Advies > Schoolkind > School > Tips & tricks: leren lezen doe je zo!

Tips & tricks: leren lezen doe je zo!

Leren lezen daar kun je al vroeg mee beginnen. Want hoewel je kind de technieken op school leert, is thuis oefenen minstens zo belangrijk. Met deze tips per leeftijdscategorie kun je aan de slag.

Afbeelding blog 'Tips & tricks: leren lezen doe je zo!'

Leeftijdscategorie 0-2 jaar

Zelfs als kindje nog maar heel klein is, kun je al beginnen met lezen. Door met je baby naar plaatjes te kijken en erover te vertellen help je hem om beelden en woorden te matchen. Vooral boekjes met felle kleurtjes, leuke flapjes en mooie stofjes zijn ideaal. Door korte verhaaltjes voor te lezen train je zijn luistervaardigheid en concentratie. Knisperboekjes, badboekjes en plaatjesboeken zijn vaak favoriet bij de kleintjes. 

baby's eerste knuffelboekje

 

 

 

 

 

Leeftijdscategorie 2-4 jaar

Met een peuter kun je al echt een verhaaltje voorlezen. Vooral boekjes met veel plaatjes zijn leuk voor je peuter. Zo leert hij snel veel woordjes erbij! Je peuter kan zich nog niet zo lang concentreren, dus hele lange verhalen zijn nog niet zo'n goed idee. Ook bepaalde themaboekjes zijn heel geschikt voor je peuter. Bijvoorbeeld als je peuter zindelijk aan het worden is, als er een baby op komst is of als je peuter moeite heeft met slapen. Ook leuk is om met je peuter naar de bibliotheek te gaan. Een abonnement kost niets voor je kind en zo kan je peuter elke keer weer een leuk boekje uitkiezen.

aapje in bad

 

 

 

 

 

Leeftijdscategorie 4-6

Het is bewezen dat kleuters die veel worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben. Prentenboeken zijn leuk voor kleuters, maar ook verhaaltjes over de verschillende beroepen vallen meestal in de smaak. Vaak vindt je kleuter het ook leuk om aan jou een boekje voor te lezen. Dat hij het verhaaltje dan gewoon navertelt of zelf verzint dat maakt niet natuurlijk niets uit. Om de woordenschat van je kleuter nog meer te vergroten kun je na het lezen nog wat vragen stellen over het verhaaltje. 

9789044829389-178-0

 

 

 

 

 

 

Leeftijdscategorie 6-8 jaar

Sommige kinderen kunnen het al eerder, maar dit is over het algemeen de leeftijd dat je kindje begint te lezen. En om het lezen onder de knie te krijgen, moet hij veel lezen. Minimaal een kwartier per dag. Je kind kan zelf Avi-boekjes lezen die bij zijn niveau passen, maar ook voorlezen blijft belangrijk. Vindt je kind het niet zo leuk om te lezen, denk dan eens aan een samenleesboek of een stripboek. 

9200000051759596

 

 

 

 

 

 

 

Leeftijdscategorie 8-10 jaar

Ook al kan je kind al zelfstandig lezen, blijven lezen blijft het devies. Elke dag minimaal 15 minuten vergroot de woordenschat van je kind enorm. Heb jij een boekenwurm in huis dan fietst hij waarschijnlijk regelmatig zelf al naar de bibliotheek. Houdt jouw kind niet zo van lezen, probeer dan toch iets te vinden wat hij leuk vindt. Een tijdschrift, een boek over geschiedenis of aardrijkskunde of een stripboek. Alles is goed.

9200000011675398

 

 

 

 

 

 

 

 

Leeftijdscategorie 10+

Vanaf groep 7 kun je kinderen kennis laten maken met poëzie, maar ook boeken over bijvoorbeeld natuur en geschiedenis blijven vaak populair. Misschien is er wel een speciale spannende boekenreeks die je kind verslindt. 

9200000075471312

 

 

 

 

 

 

 

Is jouw kind echt geen lezer, dan zijn er ook altijd nog luisterboeken!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je