{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Tafels? Ga samen met je kind thuis oefenen!

Advies > Schoolkind > School > Tafels? Ga samen met je kind thuis oefenen!

Tafels? Ga samen met je kind thuis oefenen!

Afbeelding blog 'Tafels? Ga samen met je kind thuis oefenen!'

Tafels leren wordt leuk, twee maal drie is vier. Wiede wiede wie en twee is negen, richt de wereld in wiede wiede naar mijn eigen zin

Hai Pipi Langkous, chalahee chalahee chala hopsasa. Hai Pipi Langkous die doet haar eigen zin

Drie maal drie is vijf wiede wiede wie wil van mij leren. Vier min vijf is twee wiede do wil do it met ons mee…

Rekenen oefenen

Wie wordt er nou niet vrolijk van de grappige en eigenzinnige Pippi Langkous die haar eigen wereld inricht en een loopje neemt met de maaltafels? Als je aan kinderen vraagt hoe hun droomwereld eruitziet, verwacht je dan maar aan enkele standaardantwoorden: “Alle dagen frietjes!” en “Een wereld zonder rekenen, want dat is zo saai en zo moeilijk.”, zijn slechts twee voorbeelden.

Over de frietjes hebben we het hier niet, wel staan we even stil bij het rekenen. Rekenen hoeft immers niet saai te zijn en er bestaan tal van leuke trucjes en rekenspelletjes om spelenderwijs om te gaan met getallen en rekenopdrachten. En je kind leert er nog iets van ook!

Het belang van het kennen van de tafels staat buiten kijf. Ze vormen immers de basis voor complexere rekenopdrachten zoals delen en procenten en vierkantswortels berekenen. Vermenigvuldigen kan je nog het best vergelijken met herhaald optellen, zo is 4 x 5 hetzelfde als 5 + 5 + 5 + 5. Het is dus belangrijk dat, alvorens de maaltafels worden aangereikt, het kind het optellen al goed onder de knie heeft.

Tafels oefenen

Op school worden de tafels veelal in een vaste volgorde aangeleerd: eerst de tafel van 1, dan die van 2, 10 en 5. Nadat deze geautomatiseerd zijn (Dit wil zeggen dat het kind de tafels vlot 'afdreunt'), zijn de tafels van 4 en 8, 3 en 6 en tot slot 9 en 7 aan de beurt. Kinderen kunnen de tafels uit het hoofd leren, maar begrijpend leren heeft de voorkeur.

Belangrijk is dat kinderen weten dat de cijfers omgedraaid mogen worden. Dit wordt ook wel het omkeerbaarheidsprincipe genoemd: 7 x 9 is hetzelfde als 9 x 7. Sommigen spreken ook over de buurstrategie en hier wordt het belang van goed kunnen optellen duidelijk: als een kind de uitkomst van 4 x 5 kent en begrijpt dat het voor 5 x 5 gewoon 5 moet optellen bij 20, dan kan het dit principe later ook toepassen op complexere maaltafels zoals 11 x 10, want 10 x 10 = 100 dus 100 + 10 = 110 = 11 x 10. Het is vooral elke keer opnieuw de tafels oefenen.

Rekenspelletjes

Thuis oefenen wordt een pak leuker met uitdagend en speels materiaal. Naast de talrijke interactieve oefeningen, kan een leuke poster op het toilet of in de slaapkamer wonderen verrichten. Posters heb je in alle maten en vormen. Een klik-klakboekje met maaltafels is ook een handig hulpmiddeltje. Met een rekenspelletjes maak je het leren van tafels makkelijker voor je kind.

Naast deze klassiekers zijn er ook toffe educatieve spellen op de markt. Zo bestaan er 3 didacdoedozen voor het inoefenen van de tafels. De eerste doos bestaat uit een domino, een zeeslag en een win – of verlieskaart. De tweede bevat dan weer een leuke memory en de derde doos richt zich specifiek op kinderen die moeite hebben met het automatiseren van de tafels. Via schematische voorstellingen leren de kinderen de tafels beter begrijpen.

Het inoefenen gebeurt via een kwartetspel en enkele werkblaadjes met een correctiesleutel. Naast de didacdoedozen heb je ook Maaltafels tot 100 van mijnblokje. De maaltafels staan hier op legoblokjes: aan de voorzijde de opgave en op de achterzijde de oplossing. Een erg kleurrijk en leerrijk spel. Wedden dat oefenen nu bijna als vanzelf zal gaan! Probeer het leuke in te zien van rekenen en dat kinderen dit ook gaan zien. Het blijft lastig, oefenen tafels, maar uiteindelijk komt het goed.

Welke tips heb jij voor het oefenen van tafels? Geef je reactie hieronder!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je