{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Spreekbeurt: zo help jij je kind!

Advies > Schoolkind > School > Spreekbeurt: zo help jij je kind!

Spreekbeurt: zo help jij je kind!

De spreekbeurt; sommigen kinderen krijgen het al in groep 1 en anderen pas in groep 7, maar op de basisschool komt een keer het moment dat je kind een spreekbeurt moet houden.

Afbeelding blog 'Spreekbeurt: zo help jij je kind!'
De spreekbeurt; sommigen kinderen krijgen het al in groep 1 en anderen pas in groep 7, maar op de basisschool komt een keer het moment dat je kind een spreekbeurt moet houden. Dit is voor de meeste kinderen behoorlijk spannend, dus wil je graag een beetje helpen, maar hoe help je je kind met het voorbereiden van die spreekbeurt? spreekbeurt kind

De eerste spreekbeurt: zenuwachtig?

Voor een spreekbeurt zijn de meeste kinderen behoorlijk zenuwachtig. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een groot gedeelte van de volwassenen zelfs nog moeite heeft om in het openbaar voor een flink gezelschap te praten. Stel je kind gerust door te zeggen dat het echt niet mis kan gaan, omdat fouten maken mag. Verder kan je je kind eventueel wat trucjes aanleren. Zo kan hij zich bij hele erge zenuwen misschien beter inbeelden dat hij maar tegen één persoon praat. Is een 'spiekbriefje' toegestaan? Zet dan samen een aantal steekwoorden ( of tekeningen bij jonge kinderen ) op papier zodat er altijd een houvast is.  

De spreekbeurt: het onderwerp

Soms krijgt een kind voor zijn spreekbeurt een vaststaand onderwerp aangereikt van de leerkracht, maar meestal is het de bedoeling dat hij zelf iets bedenkt. Heeft je kind geen enkel idee? Help hem dan een beetje op weg door enkele onderwerpen aan te kaarten, dan komt de inspiratie vanzelf. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je kind interesse heeft in het gekozen onderwerp, waardoor de voorbereiding en de spreekbeurt zelf al een heel stuk gemakkelijk wordt.  

Informatie voor de spreekbeurt

In deze tijden van internet is het erg eenvoudig om informatie over een bepaald onderwerp te vinden. Het is niet meer noodzakelijk om de hele bibliotheek af te struinen. Soms is het natuurlijk wel erg leuk om extra informatie bij de bron te bemachtigen. Gaat de spreekbeurt bijvoorbeeld over zeehondjes, dan zou je naar Pieterburen kunnen gaan.  

Materiaal voor de spreekbeurt

Zorg dat je kind wat materiaal heeft om tijdens de spreekbeurt te laten zien. Dit maakt het makkelijker om de spreekbeurt daadwerkelijk te houden. Bovendien is het voor de klasgenoten leuker.  

Samen oefenen!

Laat je kind een paar keer oefenen met jou als 'toeschouwer'. Je zal zien dat het steeds beter gaat.spreekbeurt Veel succes!   Heeft jouw kind al een spreekbeurt gehad? Hoe heb je hem geholpen? Reageer ook!     Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je