{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Rekenen in groep 3

Advies > Schoolkind > School > Rekenen in groep 3

Rekenen in groep 3

Van tellen op de vingers tot sommen uit het hoofd. Daarvoor kan het handig zijn om deze tips te gebruiken om je kind eventueel te helpen met het oefenen van rekenen.

Afbeelding blog 'Rekenen in groep 3'

In groep 2 lijkt het alsof het in een sneltrein gaat. Binnen no time hebben ze allerlei dingen onder de knie waarvan ze eerst nog geen weet hadden. Dit geldt ook voor het rekenen in groep 3. Van tellen op de vingers tot sommen uit het hoofd. Daarvoor kan het handig zijn om deze tips te gebruiken om je kind eventueel te helpen met oefenen.

Kinderen leren op school dat de plus, erbij is en de min eraf. Dit benoemen ze ook zo, omdat ze dan meteen de functie van het symbool aangeven. Het is slim om dit zelf ook zo te noemen. Een som zoals 2+3 spreek je dus uit als 2 erbij 3. Het splitsen van getallen is erg belangrijk bij het leren rekenen. De 3 is een 1 en een 2.

Op deze manier vergemakkelijk je het rekenen doormiddel van automatiseren. Maak van kleine papiertjes oefenmateriaal. Schrijf op de ene kant de 3 en vouw hem dubbel. Op de andere kant schrijf je de 1 en de 2, beide aan een andere vouwkant. Hierdoor kunnen kinderen goed oefenen met het splitsen van getallen. Maak bijvoorbeeld 3 verschillende en oefen die eerst een aantal dagen en doe er dan steeds eentje bij. Oefening baart kunst!

Op www.reken-oefeningen.nl staan allerlei werkbladen die aansluiten bij het niveau van een kind van groep 3 om te rekenen. Daarbij is het wel handig om te weten hoe ver ze al zijn en wat voor soort sommen jouw kind maakt. Probeer niet om het extra moeilijk te maken, want waarschijnlijk wordt het kind er alleen maar gefrustreerd van. Gewoon oefenen op niveau is het best door middel van rekenspelletjes.

Op www.kinderenlerenrekenen.nl staan ook leuke bordspelletjes voor kinderen om te oefenen met rekenen. Gezellig om te doen aan de keukentafel. De uitleg staat er bij dus je hoeft het alleen maar uit te printen, pionnen en een dobbelsteen te hebben en klaar! Je kunt gewoon kijken welk spel jou kind het leukst vindt en dan later eventueel afwisselen. Het is belangrijk dat ze plezier hebben in het oefenen thuis dus daarom deze rekenspelletjes.

Via www.schooltv.nl kun je filmpjes van rekenen met Raaf terug kijken. Dit is een erg leuke serie en ook erg leerzaam. Controleer wel even of ze dit niet ook op school al kijken, anders kun je het beter achter wege laten.

Als ouder is het niet nodig om de materialen die ze op school gebruiken ook aan te schaffen. Dat is erg duur en bovendien is het voor kinderen leuker om thuis met andere dingen te spelen. Wat wel kan is mini-loco kopen. Daar heb je veel verschillende boekjes van en dat is afgestemd op het niveau van groep 3. Dit is zo te bestellen via internet en vast ook wel te koop in de speelgoedzaak. Wanneer er groep 3 op staat is het niveau goed. Af en toe is het lastig voor kinderen om te achterhalen wat er gevraagd wordt dus is het handig om het eerst even uit te leggen en dan kunnen kinderen het zelfstandig verder maken. Wanneer ze klaar zijn kunnen ze het bakje omdraaien en aan de afbeelding zien of ze het rekenen goed gedaan hebben.

Mocht je een werkboekje willen aanschaffen dan kun je dit het best met de leerkracht overleggen. Waarschijnlijk heeft de leerkracht genoeg werkbladen om thuis mee te oefenen. Dit sluit dan beter aan dan wanneer je zelf een boekje koopt. Dit kan natuurlijk wel, maar dan moet je weer goed naar het niveau kijken.

Heb jij nog tips voor het oefenen van rekenen in groep 3? Laat je tip hieronder achter!

Succes, maar vooral veel plezier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je