{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Overblijven op school

Advies > Schoolkind > School > Overblijven op school

Overblijven op school

Afbeelding blog 'Overblijven op school'

Er zijn al behoorlijk wat scholen met een continurooster. Dat wil zeggen dat alle kinderen tussen de middag samen op school lunchen en ze s `middags wat eerder thuis zijn. Toch hebben de meeste scholen (nog) geen continurooster en dan moet je als ouders een keuze maken: wel of niet overblijven?

Verplicht

Tegenwoordig zijn alle basisscholen verplicht om overblijffaciliteiten te regelen. Dat wil zeggen:

  • Een geschikte ruimte
  • Overblijfmoeders (vaak vrijwilligers)
  • Aansprakelijkheidsverzekering van het kind op het moment van overblijven.

Soms wordt het overblijven uitbesteed aan een instantie die ook de buitenschoolse (voor en –naschoolse opvang) regelt.

Inschrijven

Op de meeste scholen moet je je kind al ruim op tijd inschrijven voor de overblijf. Het is verstandig om daar tijdens de inschrijving op school al meteen naar te vragen.

De kosten

De kosten voor de overblijf kunnen per school enorm verschillen. Gemiddeld zijn de kosten een kleine 2 euro per keer, maar op sommige scholen ligt het tarief veel lager of juist veel hoger. Dit hangt natuurlijk ook af van de duur van de ‘pauze’. Wanneer het overblijven één uur duurt, dan betaal je over het algemeen natuurlijk minder dan wanneer het overblijven anderhalf uur in beslag neemt. Daarnaast maakt het ook nog uit of je structureel gebruik maakt van de overblijf of incidenteel.

Schoolmelk

Er zijn scholen met een ‘melkregeling’. Je kunt dan voor een klein bedrag de melk voor de overblijf van je kind inkopen. Echter op de meeste scholen is het de bedoeling dat het kind zelf zijn brood en drinken meeneemt.

Wat geef je je kind mee naar de overblijf?

Geef je kind een broodtrommel mee die goed afgesloten kan worden, zodat de boterhammen lekker vers blijven. Ook een blaadje sla op de boterham kan er voor zorgen dat de boterham lekker blijft. Snoep meegeven is zeker geen aanrader, aangezien dat sneu is voor kinderen die dit niet mee krijgen. Bovendien is snoep en koek op veel scholen vaak ‘verboden’. Een goed alternatief is een plakje ontbijtkoek of een eierkoek. Kan je kind al een beetje lezen? Doe dan een lief briefje in zijn broodtrommel.

Help! Mijn kind eet niet op de overblijf, wat nu?

Vooral als een kind net op school zit, kan overblijven erg spannend zijn. Zo spannend, dat de kleuter niets of nauwelijks durft te eten of te drinken op school. Wanneer je dit opmerkt is het belangrijk om meteen bij een overblijfmoeder aan de bel te trekken. Zo kunnen jullie hier onderling afspraken over maken.

Gaat jouw kind naar de overblijf en wat is jouw ervaring hiermee? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je