{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Leren klokkijken? Hoe doe je dat?

Advies > Schoolkind > School > Leren klokkijken? Hoe doe je dat?

Leren klokkijken? Hoe doe je dat?

Afbeelding blog 'Leren klokkijken? Hoe doe je dat?'

Kleine kinderen hebben nog geen besef van tijd. Dat is ook juist leuk aan kleine kinderen, omdat ze heel erg in het moment kunnen leven. Ze leven echt in het hier en nu. Voor ouders kan dit soms ook fijn zijn. Toch gaat er een moment komen dat je kind de tijd gaat beseffen en dat ze aan je kunnen gaan vragen hoe laat het is. Voordat het zover is, is het wel van belang dat je kinderen gaat leren klokkijken.

klok

Tijd en leeftijd?

Rond de vier jaar beginnen kleuters tijdsbesef te ontwikkelen. Ze weten al heel goed waar ze iemand hebben gezien en op welk deel van de dag. Een klok begrijpt een kleuter nog niet heel erg goed.

Rond de vijf jaar snappen kinderen de meeste kinderen de jaargetijden en ze kunnen tijdsbegrippen toepassen zoals morgen, gisteren, nu of binnenkort. Er wordt geadviseerd om rond de zes jaar te beginnen met klokkijken leren, omdat kinderen de dagen van de week dan beginnen te herkennen, maar ook de maanden en de jaren. Rond de leeftijd van de zeven jaar komt het klokkijken meestal echt op gang.

Klokkijken op school

Een digitale klok kan voor veel kinderen herkenbaar zijn, omdat ze dit terug kunnen zien op de televisie en op de pc. Zo leren ze ook gelijk digitaal klokkijken. Rond de tien jaar kan bijna ieder kind klokkijken. Op school is er vaak al veel aandacht besteed aan het klokkijken. Als je kind in de puberteit terecht komt, kunnen sommige pubers weer moeite krijgen met het tijdsbesef. Ze hebben moeite met plannen en sommige kinderen komen altijd te laat. Sommige pubers hebben moeite met zelfdiscipline. Je kunt als ouder aan je puber uitleggen dat het belangrijk is om een planning te maken en je daar aan te houden. Door ervaring leert je puber om te gaan met de planning en ook om weer op tijd te komen.

Hoe pak je het leren klokkijken aan als ouder?

digitaleklok

Met een sprekende klok kun je jouw kind leren klokkijken. Klik hier voor meer informatie over hoe je je kind kunt leren klokkijken. Via deze manier kunnen jullie spelenderwijs klokkijken oefenen. Je kunt ook met een digitale klok beginnen. Op de website wordt dit ook wel een cijferklok genoemd. Of dit werkt voor je kind is afhankelijk van het kind zelf. Sommige kinderen vinden het fijner om de wijzers te kunnen zien voordat ze het begrijpen, terwijl andere kinderen juist heel snel de digitale klok begrijpen. Op de website is een handleiding te vinden die je goed kunt doorlezen. Tevens kun je op de website werkbladen terugvinden. Het is mogelijk om deze werkbladen te downloaden en als je deze werkbladen gebruikt dan kun je je kind leren klok lezen. Er zijn zestien werkbladen aanwezig op de site. Op deze manier kun je al gauw zien waar je kind nog moeite mee heeft.

Heb jij nog tips voor het leren klokkijken bij kinderen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je